Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najteže je u Banovini

Prava zima je pred vratima pa budite oprezni! Dolaze nam velike hladnoće: "Preporuča se ne boraviti predugo na otvorenom“

Aktualno Galerija Stiže nam hladni val - 2 Stiže nam hladni val - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stiže nam hladni val - 3 Stiže nam hladni val - 3 Foto: DNEVNIK.hr Upozorenje na hladnoću koja nam dolazi - 3 Upozorenje na hladnoću koja nam dolazi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Upozorenje na hladnoću koja nam dolazi - 1 Upozorenje na hladnoću koja nam dolazi - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Upozorenje na hladnoću koja nam dolazi - 2 Galerija 1/8 >>
Dolazi nam oštra zima s temperaturama i do minus deset. Zahvatit će cijelu zemlju, stoga su iz HZJZ-a izdali upute i upozorenja građanima za sigurniji život bez zdravstvenih poteškoća i posljedica.

Prava zima je pred vratima. Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za nadolazeći val hladnoće. Prvo će zahvatiti Rijeku i Split, a do vikenda stiže i do unutrašnjosti, istoka zemlje, pa čak i na krajnji jug.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napokon ljeto Stiže toplinski val: Četiri skupine građana posebno su ugrožene, važno je imati na umu ove savjete Jakutsk ŽIVOT NA -50 Kako preživjeti u nahladnijem gradu na svijetu? "Obucite se kao kupus"

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo podsjećaju na preporuke u hladnim danima: ne boravite dugo na otvorenom, obucite se slojevito i nepropusno, a obuća mora biti topla i udobna. Hladnoća može ozbiljno naštetiti zdravlju ljudi.

"Preporuča se ne boraviti predugo na otvorenom prostoru, osobito u doba kada su temperature najniže, odnosno kasno navečer i rano ujutro. Od hladnoće može doći do opće pothlađenosti organizma, hipotermije ili dio ozeblina.

Naravno, reakcije ovise o temperaturi samoj i vremenu izloženosti, ali i drugim meteorološkim čimbenicima kao i općem stanju osobe koja je izložena niskim temperaturama“, istaknuo je Lovro Bucić iz HZJZ-a.

Najteže je u Banovini

Stiže nam hladni val - 2 Stiže nam hladni val - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Snijeg i hladnoća teško padaju i stanovnicima Banovine koji su ostali bez krova nad glavom, a prava zima tek dolazi. Temperature će se spuštati debelo ispod nule. Stoga iz HZJZ-a upozoravaju, treba se odjenuti slojevito, a kapa, šal i rukavice su obavezni. Važno je brinuti se i o starijim sugrađanima. Hladnoća ozbiljno može naštetiti zdravlju.

"Kapu se preporuča nositi jer se i do trideset posto topline gubi preko glave. Šal je potrebno nositi da se spriječi direktno udisanje hladnog zraka, a rukavice je potrebno nositi jer su ekstremiteti odnosno prsti na rukama i nogama najosjetljiviji na ozebline“, dodaje Bucić.

Objasnio je i što učiniti ako dođe do pothlađenosti ili ozeblina. "Osobu zbrinuti u toplom prostoru ako je moguće, skinuti vlažnu odjeću s njega ili nje. Potrebno je postepeno zagrijavati osobu, te joj dati topli bezalkoholni napitak i pod hitno kontaktirati hitnu pomoć“, objasnio je.

Hladni val u cijeloj zemlji

Hladni val sutra će zahvatiti Rijeku i Split. Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za nadolazeće dane, umjerena opasnost po zdravlje bit će i u Osijeku, Zagrebu, Karlovcu, Gospiću i Kninu, a u subotu čak i na jugu u Dubrovniku.

"Temperature su već sad u unutrašnjosti ispod nule u jutarnjim satima. To će se još dalje spuštati. Bit će normalno da bude ispod minus pet temperatura, međutim ono što je možda malo neočekivano je to da se i na Jadranu temperature spuštaju do ispod nule“, potvrdila je i naša meteorologinja Maja Bubalo.

Iz Hrvatskog autokluba podsjećaju da je na prometnicama u Hrvatskoj obavezna je zimska oprema. "Snijega ima, leda ima, što je i normalno za ovo doba godine. Treba polakše voziti, paziti na sigurnosnu udaljenost od vozila, izbjegavati nagla kočenja, nagle pokrete upravljačem“, zaključila je Irena Belamarić iz HAK-a. Prije odlaska na put, ističu, treba se informirati o uvjetima na cestama.

Hladnoća neće brzo nestati

Na moru se narednih dana očekuje pretežno sunčano vrijeme, a u nedjelju na sjevernom dijelu prolazno oblačnije uz mogućnost za slab snijeg u Istri.

Umjerena, u subotu i jaka bura s olujnim udarima, u nedjelju će oslabjeti. Temperatura zraka u blagom padu.

Na području pogođenom potresom sutra će biti hladno, ujutro će se temperatura spusititi do -5. Padat će slab snijeg, većinom prijepodne pa će ponegdje nastati do 3 centimetra novog snježnog pokrivača.

Poslijepodne se do kraja tjedna očekuju sunčana razdoblja, a prema kraju dana će ponovno zahladiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene