Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bazeni s lužinom i crvenim muljem

Ekološka bomba pored novootvorenog vjetroparka: "Svake sekunde može eksplodirati i posljedice će biti strašne"

Vjetropark pored eko bombe - 1
Vjetropark pored eko bombe - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vjetropark pored eko bombe - 1 Vjetropark pored eko bombe - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vjetropark pored eko bombe - 2 Vjetropark pored eko bombe - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vjetropark u zaleđu Zadra - 1 Vjetropark u zaleđu Zadra - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vjetropark u zaleđu Zadra - 2 Galerija 1/4 >>
Na istom mjestu u zadarskom se zaleđu nalaze obnovljivi izvori energije novi vjetropark i potencijalna ekološka bomba, bazeni s lužinom i crvenim muljem.

U zadarskom zaleđu još je jedan vjetropark pušten u pogon. U kraj podno Velebita, za koji i atlas vjetra kaže da je pogodan za vjetroturbine, austrijski i slovenski investitori uložili su 15 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Josip Brozičević Rekordno visok vodostaj Zrmanja bez milosti: "Građani spašavaju što se spasiti da. Ovo više nije samo voda, to su i fekalije i nafta" Zračne snimke poplavljenog grada zbog izlijevanja rijeke Zrmanje Stanje je ozbiljno FOTOGRAFIJE IZ ZRAKA Pogledajte strašne prizore poplavljenog Obrovca

"Planirana godišnja proizvodnja je 22 gigavata. Da dobijete predodžbu što to znači: možemo isporučiti električne energije za šest tisuća kućanstava", rekao je Bernd Neuner, direktor investitorske tvrtke.

Svakom novom vjetroturbinom raste i udio energije iz obnovljivih izvora. Cilj za ovu godinu je 20 posto, a premijer Andrej Plenković se pohvalio da smo na 28 posto.

Međutim, novootvoreni vjetropark gotovo da, tvrde ekološki aktivisti, leži na ekološkoj bombi. Svega nekoliko kilometara od kanjona rijeke Zrmanje i bivše tvornice glinice u Obrovcu su bazeni s lužinom i crvenim muljem koji ondje stoje 30 godine.

Ta ekološka bomba ondje se nalazi otkako je, očito je, loše odrađena sanacija ove tvornice. Prije nepunih mjesec dana mazut se, po tko zna koji put, izlio u Zrmanju.

"To je ekološka bomba koja svake sekunde može eksplodirati i posljedice će biti strašne", rekao je Ivan Matić iz Eko udruge Zrmanja.

Ako ne želimo popravljati štete, potrebno je reagirati odmah

Iako odrađuje šesti mandat na čelu Općine Jasenice, načelnik Martin Baričević tvrdi da su mu zavezane ruke i da se zna tko bazene treba sanirati.

"Obveza Republike Hrvatske je da sanira taj prostor, a onda ćemo kroz interes investitora vidjeti što u gospodarskom smislu tu može biti", rekao je Baričević.

Dok njemački investitori o bazenima i onečišćenju rijeke, rekli su, ne znaju puno, na nedavni ekocid osvrnuo se premijer.

"Ono što rade nadležne inspekcije, Hrvatske vode, pod vodstvom Ministarstva zaštite okoliša je da su svi angažirani, da je angažirana tvrtka koja brine o onečišćenju", rekao je Plenković.

Koja je, tjedan dana nakon onečišćenja, na rijeku postavila upijajuće brane. Tih brana, tvrde aktivisti, više nema. Srećom, više nema ni masnih tragova po Zrmanji.

"Ostali su tragovi na mjestu gdje se mazut izlio i ostale su brane koje je, naravno, drugi dan već Zrmanja odnijela nizvodno i nisu popravljene", rekao je Matić.

Također, Matić je rekao da, ako ne želimo opet popravljali puno veću štetu, potrebno je reagirati prije nego što bude prekasno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene