Ličani su već mjesecima na iglama zbog tvrdnje UNESCO da bi Plitvička jezera mogla završiti na listi ugrožene prirodne baštine. Ministarstvo okoliša poslalo je UNESCO-u izvješće u kojem je navelo sve što su poduzeli i što će biti poduzeto kako bi se očuvala priroda. Ministar Ćorić uvjerava da se poduzima sve da se stanje Plitvica više nikada ne dovede u pitanje.

Galerija


Previše turista, apartmani koji niču kao gljive poslije kiše, neriješena vodoopskrba i odvodnja neki su od problema koji smetaju UNESCO-u. Mještani koji žive u okolici Plitvica su zabrinuti ali i ljuti jer se tek sad, kad je UNESCO zaprijetio, rješavaju problemi.

Vezani članci Policija, ilustracija Strava kod Plitvičkih jezera: Muškarac (70) ubio godinu dana stariju sestru Gužva na Plitvicama - 17 Jeftinije ulaznice namamile posjetitelje: Pogledajte gužve na Plitvičkim jezerima, sve ulaznice za vikend su rasprodane

"To ne traje samo mjesec ili godinu dana. Tu već godinama idu fekalije. Zvala sam Gospić i zvala sam za zaštitu okoliša. Oni kažu da nemaju ništa s tim i da zovemo Zagreb", rekla je Nevenka iz Plitvica Sela.

Ministarstvo okoliša poslalo je izvješće o stanju očuvanosti i poduzetim aktivnostima.

"Ispust odvodnje na lokaciji Rastovača je jedna crna točka. Mi ćemo do početka vrhunca ove sezone instalirati mobilni pročišćivač u vrijednosti 10 milijuna kuna", rekao je Igor Kreitmeyer, predsjednik Upravnog vijeća NP Plitvice i pomoćnik ministra Ćorića.

Nevenka, Plitvica Selo (Foto: Dnevnik.hr)
Izvješće o Plitvicama poslano UNESCO-u (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

U UNESCO-u su rekli da će proučiti izvješće i vidjeti treba li ili ne treba doći u posjet. O poslanom bi se izvještaju trebalo odlučivati početkom srpnja i tada bi se trebao saznati status Plitvica.

Dva su ministarstva na terene poslale inspekcije

Problemom apartmanizacije bave se dva ministarstva.

"Naše inspekcije i inspekcije Ministarstva graditeljstva izašle su na teren, uočile nepravilnosti koje su postojale i temeljem toga će izdati rješenja koja idu u smjeru uklanjanja dijela objekata", rekao je ministar okoliša Tomislav Ćorić.

Nevenka, Plitvica Selo (Foto: Dnevnik.hr)
Izvješće o Plitvicama poslano UNESCO-u (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Iako je prije manje od mjesec dana upravo zbog izbora novog ravnatelja župan Milinović ministra Ćorića nazvao "kvazi HDZ-ovcem" i istupio iz HDZ-ovog ogranka, ministar Milinović rekao je kako interes Hrvatske treba staviti ispred interesa političkih stranaka.

"Nacionalni interesi i interesi ove županije su daleko iznad sitnih unutarstranačkih razmirica", rekao je Darko Milinović.

Plan upravljanja zaštićenim područjem Plitvičkih jezera biti će usvojen do sredine ove godine. On u svom nacrtu treba biti predan UNESCO-u, no to će se učiniti tijekom veljače ili trećeg mjeseca. U ministarstvu su uvjereni da će sve to biti dovoljno da Plitvice ostanu na listi UNESCO-a.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr