Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Adlešič na konferenciji EMCDDA-e

'Stanje je stabilno, broj ovisnika o drogama ne raste'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica hrvatske vlade Đurđa Adlešič govorila je u Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama u Lisabonu, na poziv direktora Wolfganga Goetzea, o stanju u Hrvatskoj u vezi s problematikom droge, priopćeno je iz vlade.

Potpredsjednica Adlešič preuzela je dužnost predsjednice Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga hrvatske vlade od Jadranke Kosor, kaže se u priopćenju. Budući da je u početku srpnja parafiran Sporazum između Hrvatske i Europske zajednice o sudjelovanju Hrvatske u radu EMCDDA-e, hrvatskom izaslanstvu predstavljeno je stanje problematike droga u EU, sudjelovanje Hrvatske u Radnom programu EMCDDA-e od 2010. do 2012. te obveze nakon ratificiranja sporazuma za Hrvatsku od koje se očekuje puno sudjelovanje u radu Centra, kaže se u vladinu priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

'Balkanska ruta'

Potpredsjednica vlade Adlešič danas se sastala s direktorom EMCDDA-e Wolfgangom Goetzeom i s njime razgovarala o ulozi Hrvatske u tome programu. 'Svjesni smo da se i Hrvatska, nažalost, nalazi na geostrateški važnu krijumčarskom putu poznatu pod nazivom 'balkanska ruta', kojim se azijski heroin i kanabis krijumčare prema zapadnoj Europi. Međutim, promjenom trendova na narkotržištu zadnjih se godina na tom putu ilegalno trguje i sintetičkim drogama sa zapada prema istoku', rekla je Adlešič.

U Hrvatskoj situacija stabilna

Unatoč snažnu odgovoru represivnim mjerama i prekograničnoj suradnji s odgovarajućim službama susjednih zemalja, smanjenjem ponude droga samo se dijelom rješava taj složeni problem, kaže se u priopćenju. Hrvatska je zato, ubrzo nakon ozbiljna porasta ovisnosti o drogama kao posljedice ratnih zbivanja, propusnosti granica i oslabljenih kontrolnih mjera, sredinom 90-ih počela sustavno graditi sustav zdravstvene skrbi za ovisnike. Prema podacima o broju osoba liječenih od ovisnosti o psihoaktivnim drogama, u Hrvatskoj je stanje relativno stabilno - 2008. je bilo liječeno 7.506 osoba u zdravstvenom sustavu i taj se broj nije bitno mijenjao u protekle tri godine.

Kao prioritete za 2009. Adlešič je istaknula jačanje nacionalnoga informacijskog sustava za droge, provedbu medijske kampanje o štetnosti droga, preventivne odgojno-obrazovne aktivnosti, suradnju s nevladinim organizacijama, resocijalizaciju ovisnika i suzbijanje krijumčarenja i proizvodnje droga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene