Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočenje

Stanimirović: Radnici Borova prijetili novom 'balvan revolucijom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezadovoljni srpski radnici Borova prijetili 'novom balvan revolucijom' ako se ne riješi njihov status, rekao je predsjednik SDSS-a Stanimirović.

Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović posvjedočio je na suđenju bivšem potpredsjedniku vlade Damiru Polančecu da su nezadovoljni srpski radnici Borova prijetili 'novom balvan revolucijom' ako se ne riješi njihov status, što je u konačnici pošlo za rukom Polančecu koji im je u zamjenu za odustajanje od tužbe protiv Borova ponudio upis radnog staža, ali ne i traženu optremninu.

Pročitajte i ovo Ilustracija izvijestila policija Drama nakon sukoba u trajektnoj luci: 25-godišnjak nagovarao muškarca za lažno svjedočenje, pripremio i kuvertu Slika nije dostupna B92 krivotvorio istinu o "balvan revoluciji"

>> Mazal: Polančec je bio dežurni vatrogasac Vlade

Svjedočenjem jednog od vodećih srpskih političara u Hrvatskoj, čija je stranka koalicijski partner HDZ-a, Polančecova obrana želi dokazati da on nije radio u interesu suoptuženog vukovarskog odvjetnika Petra Miletića kojemu je iz državne blagajne za nepotrebnu studiju isplatio pola milijuna kuna. Obrana, naime, tvrdi da je studija naručena kako bi se Miletića obeštetilo za honorare koje je izgubio odustajanjem nezadovoljnih radnika od sudskih tužbi.

'Trojanski konj'

Stanimirović je potvrdio da je rješavanje problema radnika Borova bio politički problem, o kojem su čelnici SDSS-a izvijestili bivšeg premijera Ivu Sanadera. On je, potom, za rješavanje problema zadužio Polančeca koji je ponudio da se radnicima može 'upisati staž', ali ne i isplatiti otpremnina, kao što je bio slučaj s radnicima Hrvatima.

Kazao je da se u rješavanje problema SDSS uključio i jer su radnici prijetili uličnim protestima i potpredsjednika Milorada Pupovca nazivali 'trojanskim konjem'. 'Naš zahtjev je bio da se ispoštuju prava radnika, da se isplate otpremnine i prizna radni staž, no, Polančec je rekao da vlada može jedino priznati radni staž', kazao je Stanimirović. Dodao je da je čelništvo SDSS-a bilo nezadovoljno takvim rješenjem i tražilo iste uvjete kao za radnike Hrvate, ali su se obespravljeni radnici u međuvremenu složili s Polančecovom ponudom i odustali od otpremnina.

'Dežurni vatrogasac'

No, njegov bivši stranački kolega Jovan Ajduković tvrdi da su saborski zastupnici SDSS-a bili za Polančecov prijedlog, a on osobno protiv. 'Ljudi su ipak u većini bili zadovoljni jer su ostvarivali pravo na mirovine. Bili su svjesni situacije u kojoj žive i razum je prevladao. Neki su ipak podizali tužbe za otpremnine i mislim da nisu uspjeli u tome', kazao je Ajduković.

Bivši Polančecov suradnik Tomislav Mazal, iz vladinog ureda za odnose s javnošću, ustvrdio je da je potpredsjednik Vlade bio poznat kao 'dežurni vatrogasac' jer su kod njega završavali svi gorući problemi vlade. Tako je riješio i problem Borova, zbog kojega su SDSS-ovi političari prijetili izlaskom iz vladajuće koalicije.

Obmanjivanje suda

'Ostao je jedino problem odvjetnika koji rade na postotak', kazao je Mazal, dodajući da mu je Polančec rekao da će se pronaći način isplate. Odvjetnik Miletić, koji je zastupao oko 3900 srpskih radnika, potom je postigao dogovor da će biti namiren preko Ministarstva gospodarstva, posvjedočio je Mazal.

Tijekom njegova ispitivanja sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić upozorio je Polančecovu obranu da je pozivanjem ovog svjedoka 'obmanula sud' jer je prije nego što je službeno predložen za svjedočenje s odvjetnikom Antom Nobilom dogovorio da će se pojaviti na sudu. Sudac je pritom upozorio i Polančeca da ne negoduje na primjedbe sudskog vijeća, na što je bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva prokomentirao - 'bolje da sam ostao u zatvoru'.

Na današnjem ročištu svjedočili su i bivši šef Polančecova kabineta Nenad Mađerić te tajnik u Ministarstvu gospodarstva Zvonimir Novak koji su također ispričali da je problem srpskih radnika Borova bio političko pitanje. Suđenje se nastavlja 15. listopada, saslušanjem novih svjedoka, nakon čega će uslijediti obrane optuženika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene