Stanovnici koji su ostali bez domova nakon potresa u Zagrebu u ožujku i koji su trenutačno smješteni u hostelu Arena, ispred Ministarstva imovine su se okupili i izrazili nezadovoljstvo jer još uvijek nemaju pismeno rješenje o svom statusu.


Zagrepčani koji su u potresu ostali bez krova na glavom, a sada smješteni u hostelu Arena, okupili su se ispred Ministarstva državne imovine, kako bi izrazili nezadovoljstvo što još uvijek nisu dobili pismeno rješenje o svom statusu.

Vezani članci Ovo su ljudi koji će zbog potresa prezimiti u kontejnerima - 3 Građani nakon potresa i dalje žive u kontejnerima i hostelu, a Bandić se hvali: "U Zagrebu nitko ne spava na ulici i nitko nije bez toplog doma" Potres u Zagrebu Slab potres od 1,3 po Richteru pogodio Zagreb: "Čuo se samo zvuk, nije se treslo", "Opet!! Dosta više!!"

Zanima ih koliko će dugo biti u hostelu te ima li država trajno rješenje za njih. Traže crno na bijelo, pismeno rješenje, koje će im jamčiti sigurnost.

''Što je s našim molbama, i našim rješenjima? Kad bi imali nekakva rješenja onda bi naš položaj bio povoljniji i sigurniji, ne bi se moglo tek tako kao lutkici reći: 'Sad si unutra, sad ideš van'. Nije u redu, mi smo ljudi, nismo lutkice'', poručuje Marko Bonifačić, privremeni stanovnik hostela Arena.

Ministar: Ne moraju brinuti

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je svi stradalnici u potresu smješteni u hostel ondje moći ostati dok god to bude potrebno.

"Svi građani koji su trenutno smješteni u novom privremenom smještaju ne moraju brinuti o tome da će im netko oduzeti pravo boravka, jer je isto već regulirano zaključkom Vlade i odlukom o njegovoj provedbi. Dakle, ti građani će tamo moći boraviti koliko god bude potrebno, a ministarstvo u suradnji s Gradom Zagrebom redovito brine o njihovim potrebama i čini sve što potrebno kako bi im maksimalno olakšalo prijelazni period“, istaknuo je ministar.

Prošao zakonski rok

Zagrepčani koji su u potresu ostali bez svojih domova i koji su privremeno smješteni u hostelu nezadovoljni su što više od mjesec dana nisu dobili pisano rješenje o svojem statusu, a u Ministarstvu državne imovine u srijedu ih nitko nije želio primiti.

''Prošao je zakonski rok od 30 dana, a još nismo dobili pisana rješenja o svojem statusu'', rekli su i dodali da im je obećano da će ih dobiti u roku od dva tjedna, a budući da to nije učinjeno, sada nemaju ni minimum pravne sigurnosti.

Istaknuli su kako je povod njihova dolaska u ministarstvo bio i izgred koji se prekjučer dogodio s glasnogovornicom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića Ivankom Čuljak Milidrag, koja je, kako su rekli, neadekvatno razgovarala s njima zastrašivanjem da će biti izbačeni iz hostela ako im nešto ne odgovara. Takve ocjene glasnogovornica je odbacila.

U ministarstvu su rekli da su o svemu telefonski obavijestili ministra Darka Horvata i neka čekaju odgovor. Nakon što su čekali pred ministarstvom više od pola sata i za to vrijeme nisu dobili odgovor, stradalnici su se razišli nakon što su dali izjavu za novinare.