Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zelena boja, mnoštvo ljudi na ulicama, pjesma, ples i litre crnog piva, to je znak da se slavi Dan svetog Patricka.


Ovaj se blagdan tradicionalno slavi u Irskoj, no s godinama se popularizirao te postao slavan diljem svijeta. Veselje nije zaobišlo ni Hrvatsku, a zagrebački je Bundek ovaj vikend postao dio irske priče. Petu godinu za redom, prvi put na Bundeku i Hrvati slave irskog sveca. 'St. Patrick s u Hrvatskoj, znači jednu dobru zabavu, jedan pozitivan element', kaže Ivana Aušperger iz Udruge Hrvatsko-irskog prijateljstva.

Vezani članci Plaža na jezeru Bundek (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Opet se možete kupati na Bundeku: Voda je dobre ili izvrsne kakvoće Ljetni koncerti na Bundeku (Foto: PR) - 1 Bogat glazbeni program na Ljetnoj pozornici Bundek

Zabava je začinjena irskim plesom, pjesmama i naravno, litrama crnog piva, no većina se ipak odlučila za domaće. Da Hrvati rade dobru zabavu, potvrđuju gosti iz Irske, koji već godinama k nama dolaze proslaviti Dan svetog Patrika. 'Prekrasno je. Dolazim ovdje već petu godinu. Ugodno sam iznenađen kako dobro priređujete ovaj festival. Veoma volimo Hrvatsku. Ne želimo se vratiti doma', rekao nam je jedan gost iz Irske. Već tradicionalno, Irci na dva dana prekidaju korizmu i vesele se na ulicama.

'U Irskoj i u drugim zemljama inače je organizirana tradicionalna parada. Mi nemamo paradu jer nekako naš mentalitet nije navikao na te parade', ističe Aušperger. No naš je mentalitet očito navikao na irski gulaš, a u samo dva sata planulo je više od 700 porcija. Kako se zabavlja na irski način, došli su provjeriti čak i najmlađi, posebice ako su ime dobili po svecu kojeg slave. Zaljubljenici u Irsku nipošto ne propuštaju zabavu na otvorenom.