Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srpski i hrvatski učenici opet zajedno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon devet godina razdvojenosti po smjenama, učenici vukovarskih srednjih škola koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku i pismu i oni koji nastavu pohađaju na srpskoj jeziku i ćiriličnom pismu, od danas, prvoga dana ove školske godine, nastavu pohađaju u istim smjenama.

Od procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, učenici hrvatske nacionalnosti išli su u suprotnu smjenu od učenika koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu kako bi se izbjegli, kako je tada procijenjeno, mogući sukobi na nacionalnoj osnovi.

Pročitajte i ovo Godišnjica tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar Godišnjica tragedije FOTO Dirljive scene ispred OŠ Vladislava Ribnikara: Roditelji ubijene djece stigli na mjesto masakra Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata

U proteklih devet godina učenici vukovarske Tehničke škole Nikole Tesle i Treće srednje škole, iako smješteni u istom objektu, nastavu su pohađali u odvojenim smjenama, ovisno o tome pohađaju li nastavu na hrvatskom jeziku i pismu ili srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

U vukovarskoj Gimnaziji i Prvoj srednjoj školi nastava se održavala na različitim lokacija tako da su učenici hrvatske nacionalnosti obiju škola nastavu pohađali u zgradi Gimnazije dok su gimnazijalci, koji uče na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, nastavu pohađali u zgradi Četvrte osnovne škole, a učenici Prve srednje škole u prostoru Tehničke škole Nikole Tesle.

"Podržali smo ideju da se od ove školske godine razredi izmiješaju jer smo ocijenili kako je sazrilo vrijeme za taj korak koji je u interesu i učenika i nastavnika, a cilj nam je bio i smanjiti troškove koje je do sada iziskivala podjela razrednih odjeljena", izjavio je danas novinarima Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije u čijoj se nadležnosti nalaze srednje škole na području županije.

Prema podacima Ureda Državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u srednje škole u Vukovaru u ovoj školskoj godini upisano je 2085 učenika.

Po riječima voditeljice Odsjeka za prosvjetu i kulturu Službe za društvene djelatnosti u Uredu Državne uprave Vukovarsko-srijemske županije Hedvige Vohalsky, koliko vukovarskih srednjoškolaca nastavu pohađa na hrvatskom jeziku i pismu, a koliko na srpskom jeziku i ćiličnom pismu, znaju samo škole.

"Mi tih podataka nemamo jer učenike ne razdvajamo po nacionalnoj osnovi", rekla je kratko Vohalsky.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene