Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon devet godina razdvojenosti po smjenama, učenici vukovarskih srednjih škola koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku i pismu i oni koji nastavu pohađaju na srpskoj jeziku i ćiriličnom pismu, od danas, prvoga dana ove školske godine, nastavu pohađaju u istim smjenama.


Od procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, učenici hrvatske nacionalnosti išli su u suprotnu smjenu od učenika koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu kako bi se izbjegli, kako je tada procijenjeno, mogući sukobi na nacionalnoj osnovi.

Vezani članci Prazna učionica, ilustracija Inicijativa ''Nastava u školi'' želi povratak učenika srednjih škola u klupe, Fuchs: ''Ja se duboko nadam da će to biti tako'' Maturanti uče (Foto: Dnevnik.hr) Splitsko-dalmatinska županija testirala maturante na koronu, objavili rezultate za nešto manje od tisuću učenika

U proteklih devet godina učenici vukovarske Tehničke škole Nikole Tesle i Treće srednje škole, iako smješteni u istom objektu, nastavu su pohađali u odvojenim smjenama, ovisno o tome pohađaju li nastavu na hrvatskom jeziku i pismu ili srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

U vukovarskoj Gimnaziji i Prvoj srednjoj školi nastava se održavala na različitim lokacija tako da su učenici hrvatske nacionalnosti obiju škola nastavu pohađali u zgradi Gimnazije dok su gimnazijalci, koji uče na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, nastavu pohađali u zgradi Četvrte osnovne škole, a učenici Prve srednje škole u prostoru Tehničke škole Nikole Tesle.

"Podržali smo ideju da se od ove školske godine razredi izmiješaju jer smo ocijenili kako je sazrilo vrijeme za taj korak koji je u interesu i učenika i nastavnika, a cilj nam je bio i smanjiti troškove koje je do sada iziskivala podjela razrednih odjeljena", izjavio je danas novinarima Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije u čijoj se nadležnosti nalaze srednje škole na području županije.

Prema podacima Ureda Državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u srednje škole u Vukovaru u ovoj školskoj godini upisano je 2085 učenika.

Po riječima voditeljice Odsjeka za prosvjetu i kulturu Službe za društvene djelatnosti u Uredu Državne uprave Vukovarsko-srijemske županije Hedvige Vohalsky, koliko vukovarskih srednjoškolaca nastavu pohađa na hrvatskom jeziku i pismu, a koliko na srpskom jeziku i ćiličnom pismu, znaju samo škole.

"Mi tih podataka nemamo jer učenike ne razdvajamo po nacionalnoj osnovi", rekla je kratko Vohalsky.