Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tumori koštanog tkiva

Agresivan tumor koji napada i starije i mlade: Srpanj je mjesec posvećen oboljelima od sarkoma

Aktualno Galerija Borba protiv sarkoma, ilustracija - 1 Borba protiv sarkoma, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Borba protiv sarkoma, ilustracija - 2 Borba protiv sarkoma, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Borba protiv sarkoma, ilustracija - 3 Borba protiv sarkoma, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Borba protiv sarkoma, ilustracija - 4 Borba protiv sarkoma, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Borba protiv sarkoma, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Srpanj je mjesec posvećen oboljelima od sarkoma - izrazito agresivnog i rijetkog tumora koji napada i starije i mlađe. Na Cvjetnom trgu u Zagrebu okupili su se pacijenti koji se bore s ovom bolesti i ispričali nam svoja iskustva. Među njima i jedan maleni dječak.

Patriku je 2020. godine dijagnosticiran sarkom. Prošao je 28 zračenja. "Imao je operaciju nakon toga i onda je bilo sve dobro, šest mjeseci smo bili na održavanju na Rebru. Bilo je malo nešto bolno i sve, ali je sve okej sad", rekli su Domagoj i Patrik.

Pročitajte i ovo Istraživanje o EU, ilustracija prošlo je 10 godina Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Što se promijenilo od kada smo ušli u EU i je li članstvo donijelo više koristi ili štete?

Željko je sada u fazi liječenja, a u petak je primio kemoterapiju. Zbog sarkoma su mu morali amputirati nogu. Prije dvije i pol godine shvatio je da nešto nije u redu.

"Smetanje pri kretnji, pri spavanju, boljela me natkoljenica desna, nisam mogao spavati kako treba. Boljelo me bez obzira spavam li na leđima, trbuhu ili boku", poručio je Željko.

Sarkomi su agresivni, rijetki tumori koštanog i vezivnog tkiva. Jako su rijetki i trebaju se što prije otkriti, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Valentina Baus

"Ako netko primijeti neku izraslinu, neku tvorbu u bilo kojem dijelu tijela napipa koja brzo raste, koja je veća od pet centimetara, u svakom slučaju se mora javiti. To se ne odnosi samo na stariju populaciju nego i na mlade", istaknuo je Davorin Herceg iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Pročitajte i ovo Svinja Zaraženo područje Nema novih slučajeva afričke svinjske kuge: Mjere ministarstva poljoprivrede ostaju na snazi

Srpanj je mjesec posvećen oboljelima od sarkoma pa su se liječnici i pacijenti okupili na Cvjetnom trgu kako bi podigli svijest o bolesti.

Jer i kod dijagnoze i kod liječenja potrebna je velika podrška bližnjih, ali i bolničkog osoblja. Svi oni to jako dobro znaju i od svoje borbe ne odustaju. Na godišnjoj razini u Hrvatskoj se otkrije 40-ak novih pacijenata s ovom bolesti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene