Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv Domagoja Mikića

Zarađuje na očaju i nadi oboljelih od karcinoma: ''Na sjeveru bi ga drastično kaznili i više mu ne bi palo na pamet raditi takve stvari''

Aktualno Galerija Ana Smoljak, udruga Potrošačica Ana Smoljak, udruga Potrošačica Foto: DNEVNIK.hr Ana Smoljak i Domagoj Mikić Ana Smoljak i Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr I dalje prodaje lažnu nadu - 1 I dalje prodaje lažnu nadu - 1 Foto: DNEVNIK.hr I dalje prodaje lažnu nadu - 2 I dalje prodaje lažnu nadu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +6 Lada Zibar, Povjerenstvo za medicinsku etiku HLK Galerija 1/11 >>
Poziv Domagoja Mikića donosi nastavak priče o Denisu Ivančiću koji zarađuje goleme svote na očaju i nadi oboljelih od karcinoma. Istragu su, nakon prve priče o njemu u Pozivu pokrenule institucije, ali on nastavlja uz nova nadrealna objašnjenja.

Teško bolesnim ljudima nudi spas, ali ne besplatan. Trebaju posegnuti duboko u novčanik i za vrtoglave iznose kupiti "čudotvorni" lijek za koji tvrdi da zaustavlja širenje metastaza, rast tumora.

Nakratko je nakon priče u Pozivu zaustavio online biznis, ali uz očito dobro uhodan obrazac, sporost institucija i rupe u zakonu, brzo je sve opet pokrenuo i nastavio dalje zarađivati.

"Doktorica Dijana mi je rekla da bi me iznos za tri mjeseca korištenja lijeka koštao oko 22.000 kuna", rekla je jedna od onkoloških bolesnica Nada Stupalo koja je naišla na spornu stranicu.

Isto to ime spomenuo je Mikiću i Ivančić. Riječ je o Dijani Heder. Ona kaže da Denisu Ivančiću ne daje više nikakve savjete iako prije jest.

No, iz Hrvatske liječničke komore pak upozoravaju da osoba s tim imenom i prezimenom nema licencu za rad.

Povezanost Dijane Heder s Denisom Ivančićem Poziv je pokušao rekonstruirati u forenzičkom centru za internet istražujući stranicu imunoterpija.net.

A Mislav Major iz Nacionalnog CERT-a je nakon analiziranja stranice na kojoj se prodaje lijek, istaknuo da stranica nije vođena u Sloveniji, kako je Ivančić tvrdio. Dolazi iz Hrvatske.

Ako pokušate ući na spornu stranicu na kojoj se prodaje lijek, vidjet ćete da je ugašena, ali vas vodi na novu - tumori.me, a ondje je isti broj telefona ako želite pitati "liječnika". S druge strane, dobro poznat glas, koji opet ima rješenje za spas - Ivančić.  

Poziv se po odgovore uputio prema Pazinu, međutim, Ivančić ovaj put pred kamere nije htio. No, na poziv se javio. Tvrdi da "nikada nije rekao da se radi o lijeku". Snimljen razgovor s njim pokazuje suprotno.

Vladimir Pakiža je radio u Euroviti, bio je prijavljen na jedan sat dnevno, da Ivančiću ne bi došla kontrola.

Uz lijek protiv raka, Ivančić je prodavao i beta glukan kao američki. "Nikada nisam vidio gore pakiranje američkog beta glukana. Dobivali smo bačve s deklaracijama i papirima ispisane kineskim pismom", prepričava Pakiža.

Ivančić je u razgovoru s Mikićem rekao da upite oko svega uputi prema policiji.

Optužbe odbacuje i prijeti: ''Ja ću morati zvati policiju, prijavit ću te na policiju, onda rješavaj s njima tamo.''

Da apsurd bude veći, strojeve za izradu tableta koje Ivančić prodaje kao lijek sufinancirala je Europska unija. No, u međuvremenu je Ivančić pogon iz Pazina preselio u Cerovlje. Strojevi su sad u bivšoj kuhinji ciglane.

Institucije su se nakon Poziva probudile. Kako doznaje Poziv, Ivančićem se bave istarska policija i Državno odvjetništvo u Pazinu. Tvrtka K.Istra je pod povećalom Državnog inspektorata. Dok institucije istražuju, on i dalje bez zadrške nastavlja unosan biznis.

Sporost institucija

Ana Smoljak iz Udruge potrošačica bila je gošća u Dnevniku Nove TV. Kaže da se situacija poput ove s prodajom "lijeka", događa zbog "sporosti institucija koje ne obavljaju svoj posao".

Upozorava da slučaj da netko promijeni ime stranice s istim sadržajem može ići unedogled. "Zakon o zaštiti potrošača propisuje kaznu do 200.000 kuna, ali ja nažalost nisam čula da ju je itko platio", upozorava Smoljak koja ističe da se barem jednom tjedno netko javi s prijavom.

Kaže da su na meti pretežno osobe starije životne dobi. "Na kraju ovog mjeseca će na snagu stupiti zakon putem kojeg će udruge moći pokretati kolektivnu pravnu zaštitu. Onda ćemo na taj način moći procesuirati delikvente", rekla je Smoljak u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem.

Što se tiče prakse u drugim državama, Smoljak je izdvojila one na sjeveru: "To bi bilo procesuirano u mjesec dana. Drastično bi ga kaznili i više mu ne bi palo na pamet raditi takve stvari.''

Svoju priču možete poslati i putem Facebook stranice ili putem web forme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene