Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbi povratnici osnivaju centar za razvoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put za posjeta području s većinskim srpskim stanovništvom, izostali su kritični tonovi prema hrvatskoj Vladi. Štoviše, Milorad Pupovac priznao je da povratak i prava manjina postaju sve manji problem, ali zato im sada država treba osigurati da imaju od čega živjeti.

Vojnić - gradić u Karlovačkoj županiji u kojem su svi stanovnici pripadnici manjine. Tamo su Hrvati jednaka manjina kao i Srbi i Bošnjaci. Vojnić je zato, poručio je Milorad Pupovac sa skupštine SNV-a, najbolji primjer za poticanje razvoja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Hristos se rodi’ Tradicionalni prijem SNV-a u povodu pravoslavnog Božića Slika nije dostupna SNV završio Veliku skupštinu prihvaćanjem Izjave

Srpsko narodno vijeće (SNV) održalo je u subotu tematsku sjednicu "Bez razvoja nema jednakosti" u nazočnosti ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića, veleposlanika Srbije u Hrvatskoj Radivoja Cvetićanina i zamjenika šefa misije OESS-a u Hrvatskoj Todda Beckera, te izmijenilo Statut da bi se stvorile pretpostavke za formiranje Centra za razvoj.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da s formiranjem Centra predstavnici srpske nacionalne manjine izlaze iz politike u kojoj se prvenstveno vodila borba za ostvarivanje ljudskih prava te se okreću razvoju, jer bez razvoja na povratničkim područjima nema budućnosti ni za njihova prava.

Također je iznio podatak da je na povratničkim područjima stopa zaposlenosti nerijetko samo deset posto, a od socijalne pomoći, mirovina i obiteljske poljoprivrede ne može se očekivati razvoj, niti je moguće da ta područja ostanu demografski vitalna.

Centar je nazvao agencijom koja će poticati razvojne projekte i biti posrednik između jedinica lokalne samouprave na povratničkim područjima, njihove koordinacije s državnim tijelima i ministarstvima, međunarodnim i drugim fondovima i agencijama, te privatnim ulagačkim inicijativama.

Ministar Vukelić rekao je da su postignuti standardi ravnopravnosti nacionalnih manjina u Hrvatskoj nerijetko viši od onih u najrazvijenijim europskim zemljama, a vjerodostojno provođenje tih prava pokazuje da nacionalne manjine u Hrvatskoj nisu opasnost nego bogatstvo.

Zajednička briga svih sada mora biti prvenstveno životni standard i ujednačene mogućnosti razvoja svih dijelova Hrvatske, bez čega nije moguće ostvariti jedno od temeljnih prava, a to je pravo na rad, kazao je Vukelić obećavši da će svi prijedlozi Centra biti pomno razmotreni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene