Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRANAČKA PREVIRANJA

Ususret izborima u HDZ-u: Izazivači su brojni, ali koplja se najviše lome oko dviju velikih stvari

Unutarstranački izbori u HDZ-u - 1
Unutarstranački izbori u HDZ-u - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Unutarstranački izbori u HDZ-u - 1 Unutarstranački izbori u HDZ-u - 1 Foto: DNEVNIK.hr Unutarstranački izbori u HDZ-u - 2 Unutarstranački izbori u HDZ-u - 2 Foto: DNEVNIK.hr Unutarstranački izbori u HDZ-u - 3 Unutarstranački izbori u HDZ-u - 3 Foto: DNEVNIK.hr Unutarstranački izbori u HDZ-u - 4 Unutarstranački izbori u HDZ-u - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Unutarstranački izbori u HDZ-u - 5 Galerija 1/7 >>
Ususret unutarstranačkim izborima u HDZ-u glavna tema, osim odnosa prema Milanu Bandiću, bit će, čini se, suradnja s Miroslavom Škorom. Lijevo ili desno moglo bi činiti razliku između predsjedničkih kandidata.

Miro Kovač, koji je prvi krenuo u utrku, već je na terenu sa suradnicima. Od subote mu se u stranačkim izborima pridružuje Andrej Plenković, a i Tomislav Karamarko najavljuje povratak u politiku i preuzimanje dužnosti predsjednika HDZ-a. Plan kreće u Sesvetama, gdje će održati skup. Osim toga, sve ostalo obavijeno je velom tajne.

Pročitajte i ovo Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

Iako su u Dubrovniku bili jedan do drugoga, obojica su prikupljala glasove. Andrej Plenković i Miro Kovač selfijima i zagrljajima pokušavali su steći prednost. Zaokret je nužan za pobjedu, smatra Kovač. "To je vratiti HDZ u normalu, to je balans da se u HDZ vrati birače i članove", tvrdi. Dosadašnjim bi se partnerima zahvalio i tražio bi nove. "Ići ćemo u široko okupljanje svih ljudi koji su u HDZ-u i izvan HDZ-a", objašnjava.

HDZ za 42 dana bira smjer kojim kreće. Tri su kandidata: Andrej Plenković, Miro Kovač i Tomislav Karamarko. Plenkovićeva desna ruka bio bi Tomo Medved, a potpredsjednici Oleg Butković, Branko Bačić, Ivan Anušić i Darko Horvat, koji još nije sto posto siguran.

Miro Kovač kao zamjenika želio bi Ivana Penavu, a potpredsjednici bi bili Davor Ivo Stier te vjerojatno Milijan Brkić i Petar Škorić. Tomislav Karamarko, osim najave da želi opet biti predsjednik, najbliže suradnike ne otkriva. Oni koji su se pojavili u medijima to ili demantiraju ili se ne javljaju.

Tomislav Tolušić, zanimljivo, odabrao je svoj put – samostalno po još jedan potpredsjednički mandat. Njegova virovitička organizacija još šuti. "Kada se raspišu izbori, biti ću glasan i jasan", tvrdi Josip Đakić.

Kovač i suradnici Istanbulsku konvenciju vide kao točku podjela u stranci. "Mi nećemo donositi odluke kao što je Plenković donio odluku na svoju ruku da se ide u ratifikaciju Istanbulske konvencije, a da nikoga nikad nije pitao", oštar je bio Kovač.

Plenković mu nije dugo ostao dužan. Istina, poslao je suradnike u napad. "Pripremu ove konvencije provodile su dvije Vlade, od kojih nijedna nije bila Plenkovićeva, a usvajanje konvencije HDZ je predvidio u svom programu", rekao je tako HDZ-ov Mario Kapulica.

Istanbulska je jedna točka podjele, a druga je suradnja s Milanom Bandićem. Oleg Butković zna gdje vidi Bandića nakon izbora. "Nakon izbora vjerojatno ćemo razgovarati s drugim koalicijskim partnerima da sastavimo novu hrvatsku Vladu", objasnio je.

Ako i pobijedi, Miro Kovač planira da će Andrej Plenković odraditi mandat premijera do kraja. "Imate situacije kao u Njemačkoj da Merkel više nije predsjednica CDU-a, da je izgubila povjerenje i povukla se", dodaje Kovač. Ivan Anušić ipak tvrdi da je HDZ dovoljno jaka i snažna stranka koja mora u predsjedniku stranke imati i budućeg premijera.

HDZ-ovcima od petka neće biti dosadno. Kandidati kreću u kampanju, planiraju sučeljavanja, a od kraja veljače svaki vikend svojim članovima i javnosti nude poslastice - unutarstranačke izbore.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene