Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijesna pobjeda na stranačkom kongresu

Era Angele Merkel je završila, a ovo je njezina politička nasljednica i nova šefica CDU-a

Annegret Kramp-Karrenbauer (Foto: AFP)
Annegret Kramp-Karrenbauer (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Annegret Kramp-Karrenbauer (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Annegret Kramp-Karrenbauer nova je predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) i nasljednica dosadašnje predsjednice Angelu Merkel, odlučeno je na stranačkoj konvenciji CDU-a u petak u Bremenu.

Ona je na stranačkom kongresu CDU-a s 51 posto glasova u drugom krugu izbora za čelništvo stranke pobijedila svog konkurenta Friedricha Merza.

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer" Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu

Kramp-Karrenbauer slovi kao politička nasljednica Angele Merkel.

Predsjednik CDU-a je i izgledni kandidat Unije CDU/CSU na sljedećim parlamentarnim izborima 2021.

Merkel je u oproštajnom govoru na stranačkoj konvenciji u petak u Hamburgu, zahvalila na povjerenju stranačkome članstvu istaknuvši u svom posljednjem govoru u svojstvu predsjednice stranke kako joj je bila čast biti 18 godina na čelu CDU-a.

"Bila mi je čast, bilo mi je zadovoljstvo", rekla je Merkel na kraju svog 35-minutnog govora iza kojeg je uslijedio desetominutni pljesak sudionika stranačkog kongresa u Hamburgu, na kojem se u tijeku poslijepodneva bira novi predsjednik ili predsjednica stranke i vjerojatno budući kancelarski kandidat demokršćanske Unije CDU/CSU.

Angela Merkel u svom je govoru pozvala CDU da zadrži jedinstvo stranke, ali i njemačkog društva.

"Sada se moramo koncentrirati na to da, pored jedne stranke poput AfD-a na desnom krilu političkog spektra i u polariziranom društvu, ujedinimo krajnosti: staro i mlado, istok i zapad, jake i slabije, domaće i doseljenike", rekla je Merkel. (Hina)

Aktualno 3 razloga zašto je ovo jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj A1 Hrvatska - 1 A1 Hrvatska - 1 Foto: PR A1 Hrvatska - 2 A1 Hrvatska - 2 Foto: PR A1 Hrvatska - 3 A1 Hrvatska - 3 Foto: PR A1 Hrvatska - 4 A1 Hrvatska - 4 Foto: PR A1 Hrvatska - 5 A1 Hrvatska - 5 Foto: PR +4 A1 Hrvatska - 6 Tech 3 razloga zašto je ovo jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj 1/10 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene