Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građanska inicijativa 'More je kopno' izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare kako je Ustavnom sudu uputila prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o potvrđivanju Sporazuma o arbitraži između hrvatske i vlade Republike Slovenije.


Tražimo da se preispita sukladnost tog sporazuma s hrvatskim Ustavom, rekao je pravni zastupnik inicijative Vladimir Gredelj, dodavši kako po njihovom mišljenju Sporazum predstavlja grubo kršenje Ustava. Ustavna odredba koja regulira pitanje suvereniteta kaže da je suverenitet Republike Hrvatske nedjeljiv, neotuđiv i neprenosiv, a Hrvatski sabor prekršio je u najvećoj mjeri tu treću odredbu, prenijevši svoje ovlasti na neko 'ad hoc' tijelo čiji je sastav još nepoznat i na koji se niti ne može značajno utjecati. Ako je suverenitet neprenosiv, kako je moguće da ga je Sabor prenio, zapitao se Gredelj. Mi nismo neka marginalna skupina, ustvrdio je, dodavši kako je u pripremi tog prijedloga sudjelovalo više profesora međunarodnog i ustavnog prava te bivših sudaca Ustavnog suda.

Vezani članci Granica Hrvatske i Slovenije - 4 Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes" Slika nije dostupna Erjavec: Očekujemo da arbitraža donese kontakt s otvorenim morem

>> Slovenski sud počinje raspravu o arbitražnom sporu s Hrvatskom

Podsjetio je i kako je slovenska vlada nakon potpisivanja Sporazuma od Ustavnog suda zatražila ocjenu je li Sporazum suglasan sa slovenskim Ustavom. Nakon što Ustavni sud o tome bude odlučio, vjerojatno negdje do kraja siječnja, raspisat će se savjetodavni referendum, rekao je Gredelj. Građanska inicijativa 'More je Kopno' prikupila je 203.636 potpisa na peticiji za referendum o tome da se granični prijepor sa Slovenijom rješava isključivo i samo na za to nadležnim stalnim međunarodnim sudovima, a za raspisivanje referenduma bilo je potrebno prikupiti 10 posto potpisa od ukupnog broja birača. Po njihovom izračunu prikupljeno je nešto manje od pet posto. Koordinator inicijative Ivica Relković ocijenio je kako je Hrvatski sabor, svojom odlukom o ratifikaciji usred roka potpisivanja zahtjeva, namjerno minirao nastojanja da se prikupi potreban broj potpisa. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju