Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob oko outsourcinga

'Neka skinu šape i pandže sa zdravstva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati su organizirali konferenciju kao odgovor na jučerašnje Vladino izlaganje detalja outsourcinga koje, tvrde, nije bilo nikakav dijalog.

'Outsourcing - najlošija vladina mjera' bio je naziv konferencije za medije u organizaciji sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod, a koja je uslijedila kao odgovor na jučerašnje Vladino predstavljanje detalja outsourcinga koje su predstavnici sindikata na kraju, podsjetimo, napustili.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura

Predsjednik Preporoda Željko Stipić rekao je kako u ponedjeljak održana konferencija nije bila nikakav dijalog. Paradoksalno mu je da se u Vladi stalno naglašava da još nemaju konačnu odluku, a zapravo je očlito da nema nikakvih dvojbi što se toga tiče.

Outsourcing se, rekao je Stipić, najviše tiče školstva jer je u njihovom krugu deset tisuća od ukupno 26,5 tisuća radnika koji bi već od iduće godine umjesto za državu mogli raditi za privatnike. Riječ je o čistačicama, domarima i kuharima.

'To je sprega vlade u kojoj su ključni ministri Opačić, Jovanović i Linić, a sve uz privatnike predstavljene kroz HUP', rekao je Stipić.

Prvi doznajemo koliko će zaposlenih umjesto od države plaću dobivati od privatnika!

Sindikati su na konferenciji opovrgnuli tvrdnje da se radi o praksi europskih zemljama. Tvrde da se model outsourcinga u pojedinim zemljama napušta, a troškovi napuštanja su veliki.

Stipić se osvrnuo i na tvrdnje kako postoji nejednak broj zaposlenih u školama po kvadraturi i zapitao se tko je odgovoran za to. 'Da nije resorni ministar', rekao je Stipić i dodao da će zbog ove Vladine mjere s vremenom padati kvaliteta usluge.

Avberšek oštra prema HUP-u

Na konferenciji je bila i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek. ' Kome oni to poručuju da će prava ostati ista, a plaće više', zapitala se i dodala da su sindikati ti koji valjda najbolje znaju kako se legalno dijele otkazi.

Obećanjima Vlade i privatnika sindikati ne vjeruju, a ponovili su da su uvijek za dijalog. Osvrnuli su i na tvrdnje da se bore protiv mjere jer će ostati bez velikog broja članova. 'A što? Da se ne borimo? Političari se bore za birače, a jednino se mi ne bi trebali boriti za svoje ljude', rekla je Avberšek i na kraju se osvrnula na izlaganje članova HUP-a na jučerašnjoj konferenciji.

'Poručujem nasilnim HUP-ovcma neka skinu šape i pandže sa sustava bolničkog zdravstva', rekla je Avberšek. Zdravstvo, podsjetimo, zasad neće ići u outsourcing.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene