Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljanje detalja outosourcinga

Sindikalisti odbili sjesti s članovima HUP-a pa napustili sastanak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Outosourcing je jedna od vladinih mjera kojom planiraju smanjenje deficita. Opačić je poručila kako su u našoj zemlji nužne promjene.

Nešto iza podneva Željko Stipić pozvao je sindikaliste da napuste predstavljanje detalja vladine mjere za smanjenje deficita.

Dvadesetak sindikalista nezadovoljnih najavom outsourcinga poslušalo je njegov poziv i napustilo skup koji je trebao stajati do 15 sati do kada je bilo predviđeno njihovo izlaganje.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu" Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda

'Poslije današnje konferencije jasno je da je na djelu đavolji savez, u ovom slučaju između HUP-a i predstavnika Vlade RH. Naravno, taj savez je izravno usmjeren protiv interesa radnika', rekao je Stipić.

Na početku izlaganja sindikalisti su odbili sjesti s predstavnicima HUP-a i ostalima koji su trebali imati prezentaciju, te se smjestili u publiku.

Opačić predstavila Vladinu mjeru

Ovo je ozbiljna stvar, poručila je ministrica Milanka Opačić  u ponedjeljak na početku prestavljanja detalja outsourcinga, jedne od vladinih devet mjera kojom planiraju smanjenje deficita.

Prvi doznajemo koliko će zaposlenih umjesto od države plaću dobivati od privatnika!

'U našoj zemlji nužne su promjene, u postojećim uvjetima se naprosto više ne može funkcionirati. Moramo se racionalnije ponašati, naslijedili smo neuređen sustav i reforme se moraju provoditi u kraćem roku nego što bi trebale', rekla je ministrica koja je svjesna činjenice da promjene izazivaju strahove i otpore.

Žao joj je što je današnja konferencija počela tako da predstavnici sindikata nisu htjeli sjesti za stol za kojim sjede predstavnici HUP-a i ostali koji će održati prezentacije jer je, kaže, važno da je tripartitni ugovor svih strana. Predstavnici sindikata sjeli su, naime, u publiku.

Osim ministrice Opačić, na predstavljanju su bili ministri Jovanović i Linić.

Opačić je naglasila  da privatni poduzetnici imaju više mogućnosti, pa će tako, među ostalim, moći obnoviti pogone i educirati ljude. Uštede će biti između 10 i 30 posto, rekla je ministrica.

Ministar Jovanović osvrnuo se na izjavu sindikalista Željka Stipića koji je rekao da će učitelji u nekom budućem koraku imati partviš u ruci umjesto dnevnika. Jovanović vjeruje da se to neće dogoditi, a sindikalisti bi, kaže, takve tvdnje trebali potkrijepiti dokazima.

Troškovi iz proračuna su 3,4 milijarde kuna godišnje

Podsjetimo, od iduće godine 26.500 ljudi moglo bi raditi za privatnike umjesto za državu, a pripreme za izdvajanje pratećih poslova iz javnog u privatni sektor kreću idući mjesec.

Djelatnosti obuhvaćene projektom su čiščenje, održavanje, pranje i peglanje, priprema hrane i pića, prijevoz te zaštita.

Iz proračuna se za isplatu neosnovnih djelatnosti godišnje izdvaja 3,4 milijarde kuna, i to bez režijskih troškova, pokazali su nalazi analize postojećeg stanja. Također, čisti se i održava 27 milijuna metara kvadratnih prostora, na teret proračuna opere se, opegla i kemijski očisti 153 milijuna kilograma rublja, te se godišnje u javnom sektoru pripremi 73,4 milijuna obroka. Svaku godinu prijeđe se više od 373,6 milijuna kilometara.

Zaključak analize je da postojeće stanje jasno ukazuje na velike razlike u troškovima obavljanja neosnovnih djelatnosti unutar postojećeg sustava, te da je potrebno uvesti standarde, povećati učinkovitost, smanjiti troškove, kao i iznaći moderne mehanizme koji će dovesti do pozitivnih promjena.,

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene