Obavijesti Video Pretražite Navigacija
putuje već u četvrtak?

Splitski gradonačelnik Krstulović Opara liječit će se u Zagrebu: "Uopće ne sumnjam u svoju pobjedu"

Andro Krstulović Opara napravio selfie iz bolničkog kreveta (Foto: Andro Krstulović Opara/Facebook)
Andro Krstulović Opara napravio selfie iz bolničkog kreveta (Foto: Andro Krstulović Opara/Facebook) Foto: Andro Krstulovi? Opara/Facebook
Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik, liječenje od melanoma trebao bi nastaviti u Zagrebu zračenjem.

Andro Krstulović Opara, neslužbeno smo doznali, u Zagreb bi na liječenje trebao biti prebačen već u četvrtak.

Pročitajte i ovo Bolnica - 1 Traže lijek Hrvatska među najgorima po smrtnosti od raka, stručnjaci tvrde: "Prije 20 godina ovo nismo mogli ni zamisliti" Mila Rončević vraća se kući - 4 izvješće zaklade Otac djevojčice koja nas je sve ganula zbog svoje hrabrosti: "Mila je dobro, Bogu i ljudima hvala"

Splitski bi gradonačelnik u Zagrebu trebao biti podvrgnut liječenju u Gamma knife centru na KBC-u Zagreb (Rebro), piše Slobodna Dalmacija

Riječ je o uređaju kojim se precizno zrače odabrani prostori u lubanjskoj šupljini i ubijaju tumorske stanice, a istodobno štedi zdravo okolno moždano tkivo. 

Postupak je za pacijenta bezbolan i traje nekoliko sati, a u njega spadaju snimanje glave, planiranje zračenja i samo zračenje. Cijeli postupak traje četiri sata. 

Opara je vedrog duha i siguran je u svoju pobjedu. "Dobro sam. Ovo što je medijima rekao prof. dr. Jurić vrlo je šturo. Ja ne želim da se išta krije od ljudi, koji imaju pravo znati što im je s gradonačelnikom. Uopće ne sumnjam u svoju pobjedu i ovo smatram samo jednom preprekom u životu koju ću prijeći, kao i mnoge do sada. Zahvaljujem svima na brizi i na porukama i riječima podrške", rekao je Krstulović Opara u kratkom telefonskom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Splitski je gradonačelnik u bolnici zadržan u splitskoj bolnici u subotu zbog glavobolje i vrtoglavice. Isprva se činilo kako je doživio lakši moždani udar zbog utvrđenog krvarenja unutar lubanje. Iz bolnice je priopćeno da je njegovo stanje dobro i da se dobro oporavlja.

U utorak je, međutim, objavljeno da je ipak riječ o zloćudnom tumoru kože i sluznica koji se proširio na mozak. "Jučer smo dobili definitivnu dijagnostičku potvrdu i započeli s liječenjem tumora. On se osjeća dobro, stabilno je. Njegova prognoza ovisi o tome kakav je tip tumora i o tome kako će reagirati na terapiju, ovisi o mnogim čimbenicima", rekao je u utorak Ivo Jurić, ravnatelj splitskog KBC-a.

Opara je istog dana objavio video na Facebooku poručivši svima da se ne predaje. "Bit će ovo sve dobro, nećete me se tako riješiti, vidimo se brzo. Bok!", poručio je splitski gradonačelnik iz bolničke postelje u utorak. 

Kujundžić: Zdravstvo će napraviti sve najoptimalnije za splitskog gradonačelnika

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako će za splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, koji boluje od zloćudne bolesti, hrvatsko zdravstvo napraviti sve što je najoptimalnije za njegovo liječenje, a liječnici će procijeniti je li potreban nastavak njegova liječenja u Zagrebu.

"Znam da će, kao i za sve druge pacijente, hrvatski zdravstveni sustav učiniti sve što je najoptimalnije za njega. Liječnici će procijeniti je li potrebno rabiti neke metode koje se ne rade u Splitu", rekao je Kujundžić novinarima uoči Vladine sjednice.

Komentirajući otvorenost Krstulovića Opare u vezi njegova zdravstvenog stanja, Kujundžić je rekao kako je to osobna stvar, a splitski gradonačelnik očito je odlučio da ništa ne skriva od javnosti.

Na pitanje jesu li građani dovoljno upoznati da pretragu magnetskom rezonancom (MR) mogu s uputnicom obaviti u privatnim klinikama, ministar je rekao kako je upravo zbog potrebe za tim aparatima završio natječaj za nabavku šest novih MR-a, koji bi trebali povećati dostupnost te pretrage.

"Natječaj je završio izrazito povoljno za nas i aparati će biti instalirani u narednim mjesecima. S jedne strane, bit će bolja propusnost, a s druge strane će izrada dijagnostičkih smjernica smanjiti pritisak, jer je oko 30 posto medicinskih postupaka medicinski neopravdano, pa tako i MR", kaže Kujundžić.

Komentirajući odlazak liječnika iz Hrvatske, Kujundžić je istaknuo kako je u zadnjih pet godina otišlo 550 liječnika, no značajan broj se vratio.

"Hrvatska sada ima više liječnika i specijalista nego prije deset godina i uistinu mislim da Hrvati ne trebaju brinuti za liječnike i liječničku struku. Treba učiniti sve da zadržimo svakog mladog liječnika u Hrvatskoj", rekao je ministar zdravstva. (S.Ve./Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene