Dva tjedna nakon Zagreb Pridea, Povorka ponosa održala se upravo u centru Splita. To je jubilarni, 10. Split Pride, a povorka je krenula u subotu predvečer s mjesta okupljanja, uzvišice bedema Cornaro, užim središtem Splita prema Rivi odakle su se vratili na mjesto polaska.

Galerija


Okupljanje je počelo u 17 sati, a oko 18:30 povorka je krenula. Policija je najavila kako će cijeli događaj snimati. Ovogodišnja povorka prošla je bez incidenata, kako su navečer izvijestili.

Vezani članci Povorka ponosa - 5 Organizatori Povorke ponosa: "Očekujemo da policija sve ove napade obrađuje kao zločine iz mržnje, a ne kao prekršaje'' Povorka ponosa Napadi na sudionike Povorke ponosa: Udarali ih šakama u glavu, pljuvali u lice, palili zastave...

Sudionici povorke osim velikih zastava nosili su i transparente s porukama.

''Policija je tu zbog vaše mržnje.''

''Mržnja je izbor. Rodni identitet nije.''

''Da ne postoji mržnja, mi bismo sad bili na plaži.''

Ovogodišnjoj povorci se pridružio i splitski gradonačelnik, Ivica Puljak. Organizatori su rekli kako im to puno znači, jer se tako pokazuje da je povorka nešto normalno što se događa svugdje u svijetu.

"Podržavam ovu povorku, podržavam izražavanje želje da svi građani ovog grada i ove zemlje imaju ista prava i nadam se da će ovaj prosvjed tj. ova povorka proći u miroljubivom tonu", rekao je Puljak.

Mnoštvu okupljenih podršku pružaju građani i turisti. Prema podacima organizatora Split Pridea, u povorci je bilo oko 200 ljudi.

Zbog epidemioloških mjera na okupljanje su puštane samo osobe s COVID potvrdama, osobe s potvrdama da su preboljele koronavirus, s potvrdama o cijepljenju ili s negativnim testom.

Povorku je pratio i reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan koji je razgovarao s Mirtom Barić, jednom od organizatorica koja je zadovoljna jer se okupilo dosta ljudi. Napomenula je kako im je ovogodišnji slogan "Ipak se kreće" jer žele poslati afirmativnu poruku. Kaže, promjena ima, posebno na odnosu na 2011., kada je Povorka ponosa u Splitu kamenovana.

"Bilo bi ludo da nema promjena uz sav trud aktivista. Ima još posla, ali ipak se kreće", rekla je Barić.

Homofobni ispadi preselili se, objašnjava, na društvene mreže. Sve prijavljuju policiji iako su takvi napadi najčešće anonimni.

Split Pride 2021. - 1
Mirta Barić - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Pod tekstove o povorkama ponosa, jedan od najčešćih komentara je "ne smetaju mi, ali zašto ne prosvjeduju unutar svoja četiri zida?". Barić objašnjava - ni život se ne odvija unutar četiri zida. 

"Važno je da nas Split vidi. Nama treba sloboda. Mi tražimo dostojanstven život i ravnopravnost, a ne da budemo bolji od drugih", rekla je Barić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju