Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Svi pod nadzorom

SPECIFIČNA SITUACIJA U DALMACIJI Gromovi i munje izazvali čak deset požara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrogasci su većinu požara ugasili.

Gromovi i munje, koji su rano jutros zahvatili šire područje Splita i otoka, izazvali su čak deset požara koje su srećom vatrogasci stavili pod nadzor, a većinu i ugasili, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Splita.

Pročitajte i ovo Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Prvi požar koji je buknuo oko 4 sata zbog udara groma bio je onaj u Planome kod Trogira gdje je izgorjelo osam hektara trave i sedam električnih stupova. Vatra je u potpunosti ugašena u 7 sati zahvaljujući požrtvovnosti ukupno 14 gasitelja iz Trogira i Seget Vranjice.

Na Braču je oko 10 sati lokaliziran požar koji je izazvan udarom groma u 6,30 sati na nepristupačnom terenu između Selca i Humca. S vatrom su se borili gotovo svi vatrogasci s otoka, te zračne snage koje su se povukle u 9,40 sati. Požar je sada lokaliziran, šteta i površina se još zbraja, a izgorjela je česmina i trava.

U 5.40 sati gorio je deponij smeća u Boroviku na Šolti, no njega je 11 vatrogasaca s otoka ugasilo već u 1030 sati. Grom je kriv i za požar u Gaju iznad Omiša gdje je izgorjela trava i makija. U 9 sati su ga ugasili pripadnici DVD Gata.

Specifična situacija s požarima zabilježena je na području Makarske gdje su gromovi izazvali pet požara. U Živogošću je izgorjela borova šuma i makija, u Drveniku makija i trava, u Gradacu borova šuma i makija, te su zabilježena još dva manja požara koja su brzo sanirana.

Posljednju dojavu o požaru vatrogasci su dobili oko 10 sati da gori u uvali Jagodna na Hvaru. Vjeruje se kako će vatrogascima od velike pomoći biti i kiša koja od jutros pada na području Splitsko-dalmatinske županije.

Simović: Ova subota najvatreniji dan u godini, izgašeno šest požara, dva još aktivna

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je u subotu navečer kako je danas bio "najvatreniji dan u ovoj godini" s obzirom da su požari izbili na Lastovu, Mljetu, na Korčuli, te u mjestu Štedrica, a kod mjesta Trnovica zbog pojačane bure vratio se krak požara iz BiH koji je planuo još u srijedu.

"Ovo je bio najvatreniji dan u godini dosad, imali smo jedan požar na Lastovu, nakon toga četiri manja požara na Mljetu od udara groma, potom na Korčuli u Pupnatskoj luci. Na sreću brzo su izgašeni, a nešto kasnije nam se vratio požar iz BiH na predjelu Trnovice, gori i u Štedrici desetak kilometara dalje", rekao je Simović.

Rekao je kako je na Lastovu izgorjelo 10 hektara šume, a dodao i kako su požari na Mljetu bili manji, ali je gorjelo na izrazito nepristupačnom terenu dok je u Pupnatskoj lici na Korčuli izgorjelo dva hektara šumovitog predjela.

"U Trnovici nam je večeras 30-ak vatrogasaca, a tamo je još od srijede izgorjelo više od 300 hektara većinom makije i raslinja, ali u Štedrici je velik požar. Izgorjelo je više od 100 hektara raslinja i nešto šume, a na terenu nam je 60-ak vatrogasaca", rekao je Simović te zaključio kako je pred vatrogascima teška noć. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene