Autobus pun jadranskih školjkaša, puževa i koralja, putujuća je izložba "Blago Jadranskog podmorja" otvorena u Crikvenici. Poseban naglasak je na očuvanju plemenite periske kojoj prijeti izumiranje.

Galerija Spasimo plemenitu perisku! - 4 Spasimo plemenitu perisku! - 5 Spasimo plemenitu perisku! - 6 +10 Spasimo plemenitu perisku! - 9

Plemenitoj periski prijeti izumiranje, stoga nije ni čudo kako je kazna za uništavanje ove zaštićene vrste do 200 tisuća kuna, a uspijemo li sačuvati malobrojne preostale žive jedinke, možemo postati jedina zemlja koja je spasila perisku od izumiranja.

Vezani članci Videozid: Dino Goleš - 3 Znate li koliko prosječan Hrvat ima godina i koliko zarađuje? Dnevnik Nove TV donosi zanimljive podatke Onečišćenje mora u Istri - 1 Što je dovelo do velikog onečišćenja mora? "Pokušat ćemo maksimalno očistiti obale i plaže"

Stoga je pokrenuta putujuća izložba Blago Jadranskog podmorja. Brojno je blago koje kriju dubine Jadranskog mora. Više od četrdeset vrsta izvađeno je iz crikveničkog akvatorija. Autorica izložbe Doris Dajić govori kako imaju 225 eksponata i 65 vrsta, od čega su tu školjkaši, puževi i rakovi.

No, ono što opasno narušava bogatstvo hrvatskog podmorja je pomor plemenite periske važne za očuvanje ekosustava. Biolog Donat Petricioli objašnjava tako da odrasle periske mogu profiltrirati dva kubna metra morske vode, a na njima se mogu opet razviti drugi organizmi.

Krivac za njezino izumiranje je povišena temperatura mora, ali i djelovanje parazita i bakterije. Pomor je počeo 2016. godine u Španjolskoj, a onda se proširio na cijeli Mediteran. „U Jadranu su prvo stradale periske koje su uz naše vanjske otoke, a sada počinju ugibati periske i u unutrašnjim dijelovima, a kada se temperatura spusti ispod trinaest stupnjeva bolest uspori“, tvrdi Tatjana Bak Petricioli s PMF-a.

U rješavanju problema sporo je bilo i Ministarstvo, kažu stručnjaci. Jadranskim periskama život sada pokušavaju vratiti u pulskom akvariju. „Morali smo odraditi cijeli sustav za hranjenje periski od fitoplanktona, zooplanktona, razne dodatke prehrani da bi što bolje simulirali stanje u prirodi, čak su bazeni karantenski na suncu“, priča nam Marija Aleksandra Bel Dajković iz Aquariuma Pula.

Vrsta je pred izumiranjem, ali nade za spas još ima. Pomoći mogu i građani svojim dojavama. A evo kako znati da je periska živa. „Samo ako se mahne rukom iznad nje, periska će osjetiti strujanje mora i ona ako je živa će se brzo zatvoriti, a ako je bolesna će se polako zatvarati“, rekla nam je Marijana Cvijetić Piršić iz EKO Kvarnera.

Znanstvenici se nadaju da će dojave građana, praćenje jedinki i postavljanje kolektora za mlađ dati rezultate i ovu plemenitu vrstu spasiti od nestajanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju