Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srpsko narodno vijeće i županijska vijeća srpske zajednice u Hrvatskoj s današnje su sjednice uputili izjavu sjećanja kojom su odali počast svim žrtvama rata od 1991. do 1995. bez obzira na njihovu nacionalnost, ocijenivši da sutrašnju 14. obljetnicu 'Oluje' treba iskoristiti za jačanje međusobnog razumijevanja i suradnje, te izbjeglo produbljivanje međuetničkih i međudržavnih podjela.


‘Srpsko narodno vijeće podsjeća da godišnjice poput ove 14. mogu biti prilike za produbljivanje međuetničkih i međudržavnih podjela, ali mogu biti i prilika da se stradanja ljudi, ukupne ratne strahote, a posebno preostala izbjeglička problematika, pretvori u mogućnost za produbljivanje međusobnog razumijevanja i međusobne suradnje’, stoji u izjavi sjećanja koju je SNV objavio u priopćenju.

Vezani članci Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac Pupovac otkrio tko zasigurno napušta Vladu: "Imamo imena, spremni smo za to" Slika nije dostupna Šokantni podaci SNV-a: Raste broj slučajeva govora mržnje, fizičkih napada i uvredljivih grafita

SNV drži da bi najviši predstavnici Hrvatske i Srbije te drugih zemalja u regiji trebali obnoviti suradnju u rješavanju preostalih izbjegličkih pitanja (poput obnove, izgubljenih stanarskih prava i prava iz rada) te suradnje, kako u sankcioniranju ratnih zločina, tako i u ‘osudi politika koje su dovele do njih i do egzodusa’. Smatra da zajednička europska budućnost i Hrvatsku i druge države u regiji obvezuju da međunarodnu zajednicu, posebno EU, pozovu na formiranje solidarnog fonda koji bi u uvjetima ekonomske krize omogućio nastavak procesa povratka te revitalizaciju povratničkih sredina u socijalnom i ekonomskom smislu.

'Spomenute su akcije uzrokovale nova stradanja'

SNV u izjavi kaže da su hrvatske vojne i policijske snage prije 14 godina, prvo s akcijom ‘Bljesak’, a potom i ‘Olujom’, uspostavile kontrolu na ‘cjelokupnom području koje se nalazilo pod zaštitom UN-a’, osim istočne Slavonije, i na taj način ‘prekinule petogodišnje ratno stanje te otvorilo prostor za mirovna rješenja u BiH i mirnu reintegraciju istočne Slavonije’. Istovremeno, dodaje, spomenute su akcije ‘uzrokovale nova stradanja, nova razaranja i nove egzoduse od preko 200.000 ljudi, pretežno hrvatskih građana srpske nacionalnosti’.

SNV i županijska vijeća srpske zajednice ističu da izjavom sjećanja izražavaju svoje suosjećanje sa svim žrtvama koje su stradale u ratu, a posebno onih, bez obzira na njihovu nacionalnost, ‘čiji grobovi još nisu poznati, čije stradanje još uvijek nije priznato i čiji najbliži još uvijek očekuju da ruka pravde dosegne sve one koji su protivno običajima i zakonima uzrokovali stradanja’. ‘Posebno se prisjećamo svih onih, među kojima je najviše hrvatskih građana srpske nacionalnosti, koji se ni nakon 15-20 godina nisu uspjeli vratiti svojim kućama, kao i onih koji još uvijek nisu uspjeli ostvariti svoje pravo na dom, na rad, na mirovinu i ukupnu pravnu sigurnost’, stoji u izjavi. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju