Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Gost Dnevnika Nove TV dr. Zoran Bahtijarević

SMRT DJEČAKA U RIJECI Je li dijete moglo biti spašeno?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt 9-godišnjeg dječaka iz Rijeke, čiji su roditelji odbili liječiti ga u bolnici, otvorila je mnoga pitanja. Iako su mjerodavne institucije u vrlo brzom roku pokušale spasiti dječaka, postavlja se pitanje jesu li ipak mogli ubrzati proces privremenog oduzimanja skrbništva roditelja.

Iako mjerodavne institucije poručuju kako su učinile sve ne bi li spasile 9 -godišnjeg teško oboljelog dječaka iz Rijeke, postavlja se pitanje jesu li mogli još brže intervenirati? Ja mislim da je postojao prostor da se odmah, prije pokretanja bilo kakvog sudskog postupka izrekne, odnosno, donese rješenje o imenovanju skrbnika za poseban slučaj djetetu. Jer ako su roditelji svojim postupcima ugrožavali pravo djeteta na život i zdravlje, onda je to enklatantan sukob interesa djeteta i roditelja', kaže dr. sc. Ivan Šimović s Pravnog fakulteta.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Djeca i povici; ilustracija - 3 Organizatori se ograđuju Dječje skandiranje u Splitu zgrozilo javnost: "Kad ne reagiramo, djeca misle da je to normalno"

Ako je primjerice ugroženo djetetovo zdravlje, a roditelji i dalje odbijaju liječenje, liječnik može odlučiti što dalje. 'Ako je u pitanju da li će dijete ostati živo, dakle, u pitanju ono osnovno- život djeteta, on mora odlučiti da kaže- ovo dijete mora ostat na određenom zahvatu, ovo dijete mora bit podvrgnuto tom i tom, inače će izgubiti svoj život. Ako je liječnik to dovoljno jasno rekao roditelju, on je trebao i zabranit roditelju da uzme dijete', kaže Lana Petö Kujundžić, predsjednica odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu.

U riječkom slučaju roditelji su liječnicima rekli kako svog sina žele liječiti u Italiji. No, to se nije dogodilo.

Protiv roditelja su podnesene kaznene prijave, a cijeli slučaj istražuje županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

RIJEKA U ŠOKU Roditelji odbili liječenje i odveli dijete iz bolnice - Dijete umrlo

A kakva su iskustva liječnika, doznali smo od sanacijskog upravitelja Klinike za dječje bolesti Zagreb dr. Zorana Bahtijarevića.

'Moram reći da ovo jest drastičan primjer, ali daleko od toga da je on izoliran. Nažalost, svi koji se bave medicinom i zdravljem djeteta znaju da su svakodnevni slučajevi gdje se susrećemo s nerazumijevanjem, neznanjem, vjerskim i drugim uvjerenjima koje sprječavaju da se isporuči ono liječenje koje dijete zahtjeva', kaže dr. Bahtijarević.

A je li svemu kriv internet?

'Danas je, sasvim sigurno, informacija dostupnija nego ikad. To je vrlo često dobro, ali ponekad to čini mnogo zla, a informacija koja nije filtrirana, uređena, može dovesti do puno zla. I to se vrlo često događa, razni nadriliječnici, razne metode mimo tradicionalne medicine dobivaju puno prostora i neuki čitač može u tome pronaći šanse za spas', dodaje dr. Bahtijarević.

Što liječnici mogu napraviti u slučaju da roditelji odbiju liječenje?

Naše su mogućnosti vrlo skučene. Naravno, uvijek pokušamo objasniti, uvijek razgovorom, razumom, poneki put i u konfliktima pokušavamo objasniti. Međutim, roditelj zapravo ima pravo odbiti liječenje. Mi tada imamo pravo obavijestiti nadležne službe, ali sustav je vrlo često prespor u tome.

Dr. Bahtijarević smatra kako se sve to ipak mora ubrzati.

'Mora se to ubrzati, međutim potpuno mi je jasno da je to vrlo složeno pitanje, izuzetno će teško biti zakonodavcu pronaći onu finu tanku liniju između prava djeteta, prava roditelja na to dijete, ali prava društva da zaštiti to dijete pa i od roditelja', kaže Bahtijarević.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene