Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska i dalje prati stanje u Boliviji

Službena objašnjenja o upletenosti dvojice Bolivijaca još nisu zatražena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republika Hrvatska pozorno prati razvoj događaja u Boliviji, ali nije zatražila službena objašnjenja o navodnoj upletenosti dvojice Bolivijaca s hrvatskim državljanstvom u urotu protiv bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, kao što su to javile neke strane novinske agencije, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Mario Dragun.

'Pozorno pratimo razvoj događaja u Boliviji ali nismo tražili službena objašnjenja', rekao je Dragun upitan o navodima nekih stranih agencija koje su izvijestile da je bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuenca na tiskovnoj konferenciji u La Pazu rekao da je, osim Hrvatske, i Irska preko Dereka Lambea, drugog tajnika veleposlanstva u Buenos Airesu, zatražila službeno objašnjenje događaja u Santa Cruzu.Dragun je opovrgnuo i vijest austrijske novinske agencije da je Hrvatska na konzultacije u Zagreb pozvala Vesnu Terzić, hrvatsku veleposlanicu u Čileu koja pokriva i Boliviju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Objavila Vlada Niz odluka sa zatvorenog dijela sjednice Vlade: Državni tajnik Čuraj razriješen na osobni zahtjev Slika nije dostupna Nude pomoć u stanovanju Širi se nova prijevara mailom, oglasilo se i Ministarstvo rada: "Savjetujemo da poruku obrišete"

>> 'Nema naznaka pojačanog pritiska na Hrvate u Boliviji'

U akciji bolivijske policije prošli tjedan u Santa Cruzu, u navodnom razbijanju skupine međunarodnih plaćenika i terorista, ubijeni su Eduardo Rosza Flores, Bolivijac mađarskih korijena koji je posjedovao i hrvatsko državljanstvo, Irac Martin Dwyaer i mađarski državljanin Arpad Magyarosi. Uhićeni su Bolivijac hrvatskih korijena Mario Francisco Tadic i Mađar Elod Toaso. Floresovo tijelo preuzeli su njegovi rođaci iz Santa Cruza i pokopali ga, rekao je glasnogovornik mađarskog ministarstva vanjskih poslova Lajos Szelestey za agenciju Bloomberg.

Irski drugi tajnik Lambe bi se u utorak trebao sastati s potpredsjednikom bolivijske vlade Hugom Fernandezom, piše bolivijski list Eldeber. Lambe je preuzeo tijelo Michaela Dwayera, koje će biti prevezeno u domovinu. Po pisanju irskog Independenta, tijelo bi trebalo putovati tjedan dana. Irska vlada zatražila je u ponedjeljak međunarodnu istragu o ubojstvu Michaela Dwayera. Irski ministar vanjskih poslova Michel Martin rekao je za radio RTE da je cijela situacija vrlo nejasna i da su informacije iz Bolivije vrlo proturječne. Dwyer (24), student građevinskog menadžmenta, nije imao policijski dosje niti ikakvu vojnu povijest. Irska vlada želi osnutak međunarodnog istražnog povjerenstva o tom slučaju, u kojem bi Irska imala svoga predstavnika. 'Nećemo žaliti truda kako bi osigurali da puna istina izađe na vidjelo', rekao je Martin.

Oporba smatra da Morales fabricira cijeli slučaj

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Balasz rekao je za agenciju MTI kako se ne može isključiti da su Mađari upleteni u navodni pokušaj atentata u Boliviji ustvari žrtve unutarnjih političkih obračuna. 'Ne možemo precizno reći do koje su mjere ti ljudi iskorišteni kako sredstvo za postizanje unutarnjih političkih ciljeva', rekao je Balasz, koji je naredio mađarskom veleposlaniku u Buenos Airesu da otputuje u La Paz i sastane se s bolivijskim vlastima. Mađarski konzul Andres Bartos posjetio je u zatvoru Eloda Toasoa (24) i izvijestio da se on nalazi u kaznionici maksimalne sigurnosti, u izolaciji, i nema kontakta s ostalim zatvorenicima, uključujući svoga 'sudruga' Maria Francisca Tadica, piše bolivijski Nuevo Diario.

Bolivijski političari optužili su 'ultranacionaliste, ekstremne desničare, separatiste' iz istočne pokrajine Santa Cruza, ekonomskog srca Bolivije i snažnog oporbenog uporišta, za unajmljivanje stranih plaćenika za Moralesovo ubojstvo. Kako javlja agencija ABI, Morales je u ponedjeljak izjavio da je skupina'"europskih i kreolskih terorista' imala za cilj nasilno svrgnuti postojeće bolivijske vlasti u korist treće strane. Oporba, pak, smatra da Morales fabricira slučaj. Tako je Oscar Ortiz, predsjednik bolivijskog Senata u kojem oporba ima većinu, rekao da je Morales cijeli slučaj pretvorio u sredstvo diskreditacije regije u kojoj ne uživa potporu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene