484 kune! Toliko Zvonimir Frka Petešić, premijerov šef kabineta mjesečno plaća dužnosnički stan od 96 kvadrata u strogom središtu Zagreba. Frka Petešić dobio ga je jer je po povratku u Hrvatsku prebivalište prijavio kod oca u općini Sali, a ne u Zagrebu.


Frka Petešić formu je zadovoljio. Prijavom prebivališta u općini Sali, otklonio je svaku prepreku za dobivanje dužnosničkog stana. A u Zagrebu je, priznaje, ranije već bio prijavljen.

U odgovoru Zvonimira Frke Petešića stoji:

"Prebivalište sam, prije odlaska na četverogodišnji veleposlanički mandat u Maroku i kratko vrijeme nakon povratka s mandata imao u Zagrebu na adresi stana prijatelja koji sam koristio. Po povratku s
veleposlaničkog mandata u Maroku, 31.8.2017. prebivalište sam prijavio u Općini Sali, 27.9.2017. na obiteljsku kuću svog oca."

Sada kod prijatelja nije mogao, opravdao se u poruci. A da je stan uzeo u najam, na državni ne bi imao pravo. Oporbi to miriše na muljažu.

Marijana Puljak, zastupnica Centra kaže kako je, ako je zaista iskoristio situaciju i našao neko drugo prebivalište kako bi mogao koristiti povlašteni stan, to svakako nešto što treba ispitati. Prema njezinim riječima, to je uobičajeni obrazac ponašanja HDZ-a koji državu iskorištava u osobne svrhe.

Puljak dodaje i da je možda zakonito, ali svakako nije moralno.

Čudna je i imovinska kartica dugogodišnjeg diplomata i veleposlanika. Najsiromašniji je dužnosnik. Nema nekretnina, nema ni vrijednije pokretnina, ali ni ušteđevine. Ima nezaposlenu suprugu, dvoje djece, a plaća mu je 16 tisuća kuna. Državni stan od 96 kvadrata, što je za 6 više od kriterija, plaća - 484 kune mjesečno...

Mirela Ahmetović, saborska zastupnica SDP-a ističe kako slučaj Frka Petešić pokazuje da je HDZ-ovim drugorazrednim činovnicima kao i cijelom HDZ-u njihov osobni interes ispred interesa građana Republike Hrvatske, jer Andrej Plenković osobno kadrovira u HDZ-u i osobno postavlja takve moralne vertikale u svoje okružje.

Koristenje stanova - 1 Kako je obnovljena sporna zgrada: ''Suvlasnici su sami snosili troškove obnove svojih stanova privatno''

Zvonimir Frka- Petešić Plenkovićevom predstojniku ekspresno obnovili stan: ''Selio sam se iz jednog dijela stana u drugi dok je trajala obnova, to nije bilo ugodno''

Zbog muljaže s mjestom prebivališta, svega nekoliko dana nakon stupanja na dužnost ministra branitelja, HDZ-ov Mijo Crnoja morao je otići.

Hrvoje Zekanović, nezavisni zastupnik dodaje kako smo mi Hrvati maheri s muljanjima u prebivalištima i boravištima, to se zna.

Slučaj Frka Petešić prati i Povjerenstvo za sukob interesa, ali ništa službeno još nije pokrenuto.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju