Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sastanak u ministarstvu

Beroš o slučaju odvjetnice kojoj nisu rekli za rak: "Uvest ćemo promjenu za nalaze"

Ministar Vili Beroš komentirao je slučaj odvjetnice Line Budak i rekao kako je mail koji joj je poslao šef onkologije na Rebru vrlo nepromišljen.

U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak predstavnika Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) i ministra zdravstva Vilija Beroša, jedna od tema bio je i najvljeni prosvjed, a nakon toga ministar je održao konferenciju za novinare.

Kazao je kako je s predstavnicima HLZ-a vodio konstruktivan razgovor.

“Raspravljali smo o procesu edukacije, specijalističkog usavršavanja, koji ima niz manjkavosti, ali mora se priznati da je novi pravilnik izrađen i moramo napraviti niz elemenata i unaprijediti taj proces, moramo raditi na implementaciji postojećeg pravilnika”, rekao je.

Kazao je da je na sastanku spomenuta i mogućnost prosvjeda, ali se i tome nije puno razgovaralo. 

"Treba analizirati mogućnosti unaprijeđenja sustava, bez obzira na to bude li prosvjeda i štrajka ili ne", rekao je.

Upitan o prosvjedu građana zbog izgranje spalionice medicinskog otpada na Rebru, odgovorio je da ekološka pitanja oko spalionice na Rebru nisu u nadležnosti Ministarstva zdravstva već Ministarstva gospodarstva. 

Pročitajte i ovo Lina Budak Mjesecima čekala dijagnozu Lina Budak pozvala DORH da se pozabavi njezinim slučajem: "Strašno je to kako se na pacijenta prebacuje loš osjećaj..."

Novinari su pitali Beroša i o nalazu inspekcije o slučaju Line Budak, odvjetnice koja je optužila Kliniku za tumore da joj sedam mjeseci nisu rekli za nalaz da ima karcinom.  

O nalazu inspekcije

"Nalaz nije još gotov, očekujem da će vrlo skoro biti. U tijeku je prikupljanje podataka od liječnika obiteljske medicine, davanja termina... Nalaz očekujem ili na kraju ovog tjedna ili početkom sljedećeg", rekao je. 

Pročitajte i ovo Liječnici najavili prosvjed Bili u Ministarstvu Liječnici ne odustaju od prosvjeda: "Na sastanku nam nisu ništa ponudili"

Ponovno je najavio promjene u sustavu. 

“U fokusu nam je pacijent. Predvidjeli smo informatičku izmjenu kojom će svi nalazi biti vraćeni obiteljskom liječniku. Ne da budu dostupni na e-Građani jer neki od tih podataka određuju vašu sudbinu i nije u redu da ih pročitate na internetu”, kaže dodajući da je liječnik ipak onaj koji neke vijesti treba priopćiti pacijentu.

“Ako se što ima, treba se naučiti, treba unaprijediti sustav, nećemo zatvarati oči”, kaže. Ministar tvrdi i da su izokrenute njegove riječi te da više neće objašnjavati dok ne dođe nalaz inspekcije.

O mailu Pleštine: "Vrlo nepromišljeno"

“Volio bih da greški u zdravstvenom sustavu bude što manje, ali to nije realno, ima ih”, kaže.

Na pitanje o tome treba li dr. Stjepko Pleština s KBC-a Zagreb snositi posljedice zbog maila koji je napisao pacijentici Budak, Beroš kaže kako ne želi biti njegov odvjetnik te da je potez Pleštine bio vrlo nepromišljen. 

“Sva komunikacija prema pacijentima mora biti službena, uvažavajući sve okolnosti… Što se tiče sankcija, procijenit će njegov ravnatelj”, zaključio je ministar. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene