Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj Glavaš: Žalba riješena - objava u ponedjeljak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je danas poslijepodne o žalbi tužiteljstva na odluku o puštanju iz pritvora i privremenom prekidu istrage protiv Branimira Glavaša, no odluku će objaviti tek u ponedjeljak, 11. prosinca.

'Vijeće je zasjedalo i donijelo odluku, no istodobno je odlučilo
njezinu objavu odgoditi do ponedjeljka', izjavio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravila još uvijek nejasna Novi Zakon o kaznenom postupku udar na slobodu medija? Slika nije dostupna Uskok ne može do bankovnih računa Zakon o kaznenom postupku onemogućio pljenidbu imovine?!

Nije želio obrazložiti zašto se odgađa objava odluke, samo je kratko rekao kako će 'sve biti poznato u ponedjeljak'. Dodao je da se time ne krši dvodnevni zakonski rok u kojemu je vijeće trebalo odlučiti o dijelu žalbe zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koji se odnosi na pritvor.

'Zakon nije prekršen jer je odluka donesena, samo je odgođena njezina objava', kazao je.

Na Internet stranici suda naknadno je objavljeno kako će se sadržaj odluke objaviti nakon što ona bude otpremljena strankama.

Zagrebačko tužiteljstvo je prije dva dana podnijelo žalbu kojom je zatražilo da se ukine rješenje istražnog suca Zdenka Posavca o privremenom prekidu istrage protiv Branimira Glavaša, a da se dio rješenja koji se odnosi na njegovo puštanje iz pritvora vrati sucu na ponovno odlučivanje.

Sudac Posavec je osporeno rješenje donio 2. prosinca na temelju mišljenja liječničkog konzilija koje je zaključilo da Glavaš, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja uzrokovanog dugotrajnim štrajkom glađu, nije sposoban pratiti kazneni postupak, odnosno istragu koja se protiv njega vodi od lipnja ove godine zbog ratnog zločina protiv civila u Osijeku 1991.

Prema pisanju tiska, tužiteljstvo smatra kako je sudac Posavec počinio bitne povrede odredaba Zakona o kaznenom postupku (ZKP) jer je, među ostalim, odluku donio, a da Glavaš uopće nije liječnički pregledan, pa stoga, kako tvrde, ni nema vjerodostojne medicinske dokumentacije koja bi potkrijepila tvrdnju da Glavaš ne može pratiti istragu.

Nadalje smatraju da je sudac trebao voditi računa i o odredbi ZKP-a koja govori da će se rasprava održati iako ju okrivljenik nije u stanju pratiti, ako se u to stanje doveo vlastitom krivnjom.

Također smatraju da prekid istrage ne znači da se automatski treba ukinuti i pritvor, odnosno da se pritvor može ukinuti tek kada prestanu zakonski razlozi zbog kojih je određen. U slučaju Glavaša to znači prestanak utjecaja na svjedoke i da kazneno djelo zbog kojega se goni više nije osobito teško, a u tužiteljstvu tvrde da se te okolnosti nisu promijenile.

U slučaju da je vanraspravno vijeće potvrdilo odluke suca one su postale pravomoćne i na njih više nema prava žalbe. S druge strane, ako su odluke ukinute i preinačene na štetu Glavaša, pravo žalbe će imati njegovi branitelji. Treća mogućnost je da vijeće od istražnog suca zatraži preispitivanje odluke, kao što je dijelom i predložilo tužiteljstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene