Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravila još uvijek nejasna

Novi Zakon o kaznenom postupku udar na slobodu medija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Zakon o kaznenom postupku ponovno je podigao buru u javnosti. Zbor sudskih izvjestitelja najavio je ustavnu tužbu, kao i odvjetnička komora. Mnogi vjeruju da se najzanimljiviji slučajevi nastoje pospremiti pod tepih.

Što se jutros događalo na istražnom ročištu u slučaju Hodak novinari ni službeno ni neslužbeno više ne smiju izvještavati, jer im prijeti kazna zatvora zatvoru. Zbog novog ZKP-a koji je uveo tajnost istražnog postupka zbor sudskih izvjestitelja najavio je ustavnu tužbu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mladi završavaju u Registru Sve manje prijava zbog 'jointa', a sve više liječenih Slika nije dostupna Uskok ne može do bankovnih računa Zakon o kaznenom postupku onemogućio pljenidbu imovine?!

Novinari su od sada obvezni i svjedočiti za kaznena djela preko 12 godina, čime bi se moglo izgubiti povjerenje izvora koji su nešto htjeli razotkriti. 'Mislim da novinari tu nemaju što tražiti. Mislim da i policija i tužitelji imaju svoje druge mehanizme gdje će tražiti dokaze, a ne tražiti od novinara da im ih podastru', smatra Ana Rajić iz Zbora novinara sudskih izvjestitelja.

Član radne skupine, Ivan Turudić s tim se ne slaže. Tvrdi novinarima nije otežan posao i neće umrijeti rubrika crne kronike. 'Novinar sada ne bi smio dobiti zapisnik ni od kojeg sudionika u postupku i onda taj zapisnik prepričavati u svom novinarskom uratku. Ne može završiti u zatvoru, prije bi u zatvoru završila osoba koja je dala neovlaštenu informaciju', objašnjava Turudić.

Uz novinare, ustavnu tužbu najavila je i odvjetnička komora. Uz niz članaka koje smatraju lošim, tvrde da su u neravnopravnom položaju u odnosu na državno odvjetništvo.

I dok odvjetnici na novi ZKP imaju pravo prilagodbe do 1.7., za novinare je on već počeo. Što će i kada se smjeti objaviti, a što ne još nije jasno. Jer, pojam istrage za sad svatko tumači na svoj način. Sve dok netko zbog krivog tumačenja doista ne završi iza rešetaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene