Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Uskok ne može do bankovnih računa

Zakon o kaznenom postupku onemogućio pljenidbu imovine?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su najavljivani kao velko rješenje problema najavljivane antimafijaške mjere na samom se startu suočavaju s problemima. Donošenjem novog Zakona o kaznenom postupku, vlast je ostavila mogućnost zaštite bankarske tajne i tako sama sebi zakomplicirala posao pri pljenidbi sumnjive imovine.

Uskok koji po svom zakonu inače ima pravo na uvid u bankovne račune, zbog novog kaznenenog zakona to neće moći ostvariti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže" Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to"

Nakon dvije brutalne zagrebačke jesenske likvidacije država se digla na noge najavljujći nove ošte mjere protiv mafije. Kao glavno oružje najavljene su veće ovlasti pri zapljeni sumnjive imovine. 

No niti dva mjeseca kasnije šok. Prlament je izglasao novi zakon koji i dalje štiti tajnost svih pa i mafijaških računa. Uskok je do sada mogao do tajnih bankovnih računa, ali uz dopuštenje istražnog suca. No novi zakon ukida istražne suce i bankama nalaže da drugim istražnim tijelima moraju dati svoje podatke, ali samo one koji ne predstavljaju zakonom zaštićenu tajnu. A zakon o bankama štiti upravo bankarsku tajnu, čije je otkrivanje ključno za pljenidbu mafijške imovine.

Tako je nastao problem. Kako će USKOK nekom oduzeti imovinu kada novi zakon, ukidanjem istražnih sudaca i štićenjem tajne, spriječava da do nje uopće dođe.

Banakari objašnjavaju kako novi zakon o kreditnim institucijama, koji stupa na snagu od Nove godine, precizno navodi kad točno se može podignuti bankovna tajna. Tako bankovni računi sumnjivaca i dalje ostaju izvan dosega policije i državnog odvjetništva. Efikasnija borba protiv mafije koju je državni vrh najavio bez istražnog uvida u bankovne račune teško će se realizirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene