Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenska vlada predložila parlamentu priznanje neovisnosti Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada u četvrtak je na redovnoj sjednici donijela prijedlog odluke o priznanju neovisnosti Kosova i poslala ga u parlament koji će o tome donijeti odluku na svojem redovnom zasjedanju koje počinje idućeg tjedna, rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade njen glasnogovornik Valentin Hajdinjak.

Prije glasovanja o priznanju u parlamentu o prijedlogu vlade mora se izjasniti i parlamentarni odbor za vanjsku politiku.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Na pitanje o tome kakva će biti odluka parlamenta, odnosno hoće li on podržati priznavanje neovisnog Kosova, Hajdinjak je rekao da to treba pitati parlament na kojemu je konačna odluka.

Hajdinjak je rekao da je slovenska vlada na današnjem sastanku raspravljala i o prilikama u Srbiji u vezi s odlukom kosovske skupštine o proglašenju nezavisnosti Kosova, te među ostalim osudila napad na slovensko veleposlanstvo u Beogradu i imovinu slovenskih tvrtki u Srbiji.

Slovenski gospodarski krugovi i dalje su zabrinuti da bi "preuranjeno" priznanje Kosova moglo nanijeti štetu slovenskom gospodarstvu koje u toj državi ima velike investicije, osobito nakon što je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u srijedu izjavio da će eventualno slovensko priznanje Kosova pogoršati odnose među državama.

Gospodarska udruga "Manager" ponovo je vladu pozvala da u vezi s priznanjem Kosova "postupa promišljeno" i da Slovenija ne bude u prvoj skupini država koje će se odlučiti na priznanje. S time se slaže i većina slovenskih političkih stranaka, ali je samo Slovenska nacionalna stranka (SNS) rezolutno najavila da će glasovati protiv prijedloga vlade o priznanju Kosova.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel još je u utorak rekao da očekuje da će Slovenija i Srbija, i u slučaju da Slovenija prizna neovisnost Kosova, zadržati dobre donose, te podsjetio da je Slovenija u Europskoj uniji "najbolji zagovornik" Srbije i njena uključivanja u EU.

O procesu priznanja neovisnosti Kosova u Ljubljani će u petak, u "centru Europa", govoriti bivši kosovski premijer Agim Ceku, a srpsko kulturno društvo "Srpska zajednica" pozvalo je u četvrtak u izjavi za javnost na mirne prosvjede protiv neovisnosti Kosova, koje će se održati u nedjelju popodne poslije mise u pravoslavnoj crkvi u Ljubljani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene