Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prejuduciranje granica

'Slovenija radi ono zbog čega na velika zvona optužuje Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija u pogledu zemljovida radi upravo ono što je zamjerila hrvatskoj strani i zbog čega je pokrenuta cijela halabuka koja je završila blokadom hrvatskih pristupnih pregovora s EU, izjavio je Mladen Klemenčić, urednik leksikografskih i kartografskih izdanja u Leksikografskome zavodu Miroslava Krleže.

'Riječ je o prejudiciranju slovensko-hrvatske granice jer ona nije plod nikakva dogovora, nego jednostrana akta slovenske strane', rekao je Klemenčić, komentirajući kako je prikazana slovenska granica na krajnjem jugozapadu Slovenije, napose morskom dijelu u "Atlasu okolja" (Atlas okoliša) koji se nalazi na internetskim stranicama istoimene Agencije Republike Slovenije.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Napominje kako se granica na karti 'ne može ucrtati ako nije međunarodno dogovorena, ili - ako se prikazuje - bilo bi najbolje dati jasnu napomenu da je riječ o jednostranu prikazu, što vrijedi za obje strane, i hrvatsku i slovensku'. Po njegovim rječima tako prikazana granica u spomenutom atlasu i nekom neutralnom 'već bi na prvi pogled izgledala neobično'.

'Nigdje u svijetu nema takva primjera da je granica identična s obalnom crtom, kao što je to slučaj u Piranskom zaljevu (Savudrijskoj vali), gdje obala pripada dvjema državama, a slovenska granica prolazi tik uz hrvatsku obalu', rekao je, upozorivši kako bi 'po tom zemljovidu svatko tko zakorači s kopna u more iz Hrvatske automatski zagazio već u Sloveniju, što je apsurdno'.

Kako pojašnjava da je postignut nekakav dogovor o granici te da su ga mjerodavna tijela ratificirala, bilo bi prirodno da se prikazi s njime usklade.

'U ovoj situaciji, međutim, promjena prikaza znači samo da slovenska strana radi ono zbog čega na velika zvona u Bruxellesu optužuje i denuncira Hrvatsku', izjavio je Mladen Klemenčić, glavni urednik velikog Atlasa svijeta koji je Leksikografski zavod Miroslava Krleže objavio 2006.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene