Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija u pogledu zemljovida radi upravo ono što je zamjerila hrvatskoj strani i zbog čega je pokrenuta cijela halabuka koja je završila blokadom hrvatskih pristupnih pregovora s EU, izjavio je Mladen Klemenčić, urednik leksikografskih i kartografskih izdanja u Leksikografskome zavodu Miroslava Krleže.


'Riječ je o prejudiciranju slovensko-hrvatske granice jer ona nije plod nikakva dogovora, nego jednostrana akta slovenske strane', rekao je Klemenčić, komentirajući kako je prikazana slovenska granica na krajnjem jugozapadu Slovenije, napose morskom dijelu u "Atlasu okolja" (Atlas okoliša) koji se nalazi na internetskim stranicama istoimene Agencije Republike Slovenije.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj" Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi ulaze u narančastu zonu: "Približavamo se točki kad će epidemija biti zaustavljena"

Napominje kako se granica na karti 'ne može ucrtati ako nije međunarodno dogovorena, ili - ako se prikazuje - bilo bi najbolje dati jasnu napomenu da je riječ o jednostranu prikazu, što vrijedi za obje strane, i hrvatsku i slovensku'. Po njegovim rječima tako prikazana granica u spomenutom atlasu i nekom neutralnom 'već bi na prvi pogled izgledala neobično'.

'Nigdje u svijetu nema takva primjera da je granica identična s obalnom crtom, kao što je to slučaj u Piranskom zaljevu (Savudrijskoj vali), gdje obala pripada dvjema državama, a slovenska granica prolazi tik uz hrvatsku obalu', rekao je, upozorivši kako bi 'po tom zemljovidu svatko tko zakorači s kopna u more iz Hrvatske automatski zagazio već u Sloveniju, što je apsurdno'.

Kako pojašnjava da je postignut nekakav dogovor o granici te da su ga mjerodavna tijela ratificirala, bilo bi prirodno da se prikazi s njime usklade.

'U ovoj situaciji, međutim, promjena prikaza znači samo da slovenska strana radi ono zbog čega na velika zvona u Bruxellesu optužuje i denuncira Hrvatsku', izjavio je Mladen Klemenčić, glavni urednik velikog Atlasa svijeta koji je Leksikografski zavod Miroslava Krleže objavio 2006.