Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HGSS u akciji spašavanja

Skoro se smrznuli: Turisti s malim djetetom 12 sati hodali Velebitom, bez hrane i vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj turista bila je potpuno dezorijentirana; bez ikakve opreme, vode, hrane... Najmlađe dijete imalo je tek šest godina.

HGSS je na Sjevernom Velebitu u noći sa subote na nedjelju spašavao obitelj koja je opakom planinom do 1400 metara nadmorske visine hodala 12 sati bez hrane i vode, u odjeći za plažu, i to s dvoje djece od kojih je jednome bilo tek šest godina.

Operacija spašavanja nije imala klasičan tijek. HGSS su zapravo pozvala dvojica planinara koji su odsjeli u planinarskom skloništu Ograđenica i koji su se nemalo iznenadili kada su vidjeli kako u 21.30 sati iz šume izlaze muškarac, žena i dvoje djece, promrzli (na planini je bilo samo 10 stupnjeva), dezorijentirani, bez ikakve opreme, baterije, čak ni ruksaka.

U razgovoru s njima saznali su da pridošlice ne znaju od kuda su došli niti kuda će dalje. Bili su gladni, žedni... Slabo su se sporazumijevali na lošem njemačkom s ruskim naglaskom. Planinari su ih utoplili, nahranili te odlučili pozvati HGSS-ovu stanicu u Gospiću.

Pročitajte i ovo HGSS-ov Potražni pas Jazzy Odlazak Jazzyja HGSS objavio emotivnu poruku posvećenu psu kojeg su odlikovali i Britanci: "Naš je gubitak velik" HGSS dobio dojavu o izgubljenom turistu na predjelu Biokova - 2 na teren izašli i vatrogasci "Bio je osuđen na poziv u pomoć": Turist bez opreme, hrane i vode zalutao na Biokovu, spasili ga HGSS-ovci

HGSS izvukao ozlijeđenog Nijemca iz kanjona Cetina

Oko 1.30 sati dva tima gorskih spasilaca krenula su u akciju spašavanja nesmotrenih turista.

U razgovoru je otkriveno da im je auto parkiran na Zavižanu, nakon čega su uspješno transportirani. Akcija spašavanja zabludjelih turista je završila nešto prije pet sati ujutro.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene