Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učenice na meti pedofila

Progovorile žrtve domara koji i dalje radi u školi u kojoj je napastovao djevojčice: "Htio je da ga diram po spolovilu"

Školski domar 20 godina zlostavlja djevojčice i još uvijek radi u školi (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Školski domar 20 godina zlostavlja djevojčice i još uvijek radi u školi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Školski domar 20 godina zlostavlja djevojčice i još uvijek radi u školi (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Školski domar 20 godina zlostavlja djevojčice i još uvijek radi u školi (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Školski domar 20 godina zlostavlja djevojčice i još uvijek radi u školi (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Školski domar 20 godina zlostavlja djevojčice i još uvijek radi u školi (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Školski domar 20 godina zlostavlja djevojčice i još uvijek radi u školi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Školski domar 20 godina zlostavlja djevojčice i još uvijek radi u školi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Školski domar 20 godina zlostavlja djevojčice i još uvijek radi u školi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Školski domar 20 godina zlostavlja djevojčice i još uvijek radi u školi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Školski domar 20 godina zlostavlja djevojčice i još uvijek radi u školi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
Javna je tajna u jednom slavonskom mjestu ono što su brojne djevojčice u osnovnoj školi doživjele sa školskim domarom. Do sada nitko nije htio govoriti, ali je zavjet šutnje prekinut. Kap koja je prelila čašu bila je vijest da, unatoč tome što mu je zabranjen pristup školi u kojoj je prije mjesec dana seksualno napastovao 13-godišnju djevojčicu, dolazi na posao u drugu školu. Stare i nove žrtve progovorile su kako ih je vrebao i što im je radio.

''Veliki odmor je bio. Ostala djeca su bila na doručku. Ona je bila sama u učionici i on je ušao u učionicu, malo je priškrionio vrata i pitao može li je zagrliti'', prepričava majka jedne od zlostavljanih djevojčica.

Pročitajte i ovo Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?" Provjereno: Stan Biserke Mesić - 3 Provjereno donosi Susjeda joj potpuno uništila stan: "Skoro me šlag strefio kad sam vidjela što se dogodilo"

Obrazac ponašanja otprilike je isti. Vrebao bi dok neka učenica ne ostane sama, a onda krenuo u napad. ''Samo ću vam reći da ni za što nisam kriv. Ni po jednoj točki se ne osjećam kriv. Uopće ništa nisam napravio. Jesam vam dosta rekao?'' rekao je domar. Ovo je javna tajna u Ilači već 20 godina. O onome za što ga se optužuje dosad nitko nije htio otvoreno govoriti. No zavjet šutnje je prekinut.

Posljednje zlostavljanje u nizu dogodilo se na početku ove školske godine. Majka 13-godišnjakinje hitno je pozvana u školu. ''Primila sam poziv od nastavnice da ju je domar dirao za neprilagođena mjesta. On je nju zagrlio ispod pazuha, ruku. Zagrlio i podigao gore i spustio i uhvatio za grudi i rekao cinično kroz smijeh kao 'Što je to naraslo?' I on se okrenuo i, kaže, ide van. Kaže, smije se onako cinično i izlazi iz učionice'', prepričava šokirana majka.

Upravo je taj događaj bio okidač da se u redakciju emisije Provjereno jave neke od njegovih prijašnih žrtava. Javile su se anonimno jer ih je i dalje strah što će selo reći, ali boje se i za svoju djecu. Tada djevojčice, danas su majke i supruge.

Birao je tjelesno razvijenije djevojke

Prošlo je 20 godina, ali traumu ne može zaboraviti. Bila je učenica sedmog razreda. ''U zbornici nema nikoga, svi su učitelji na nastavi. Nigdje nikoga. On je zatvorio vrata i zaključao. Kad sam ja vidjela da on zaključava, počela sam trčati oko stola, uplašila sam se. Kad sam izašla van, kad je on otključao, htjela sam vrištati. Pustio me je van, izašla sam. Ja sam se tresla'', prepričava anonimna sugovornica. Nije se, kaže, zaustavio samo na pokušaju. Uslijedilo je psihičko zlostavljanje. ''Namigivanje ili smiješak neki, pogleda te od glave do pete. Uvijek sam šutjela. Najgore ti je taj njegov onako meni ne može nitko ništa'', prisjeća se.

Birao je, kažu sugovornice, samo djevojke koje su bile tjelesno razvijenije od ostalih svoje dobi.
Sve su uglavnom išle u sedmi ili osmi razred. ''Htio je da ga diram po spolovilu, ali ja sam ga odgurnula. Ruke sam prekrižila, rekla mu da se makne, da me ostavi na miru, da ne želim da je uopće u mojoj blizini, jednostavno da ode. A on se onda opet vratio pa pitao 'Zašto? Što je to tako strašno?'. Ja nisam mogla više razmišljati od tog straha. Baš sam bila isprepadana'', prepričava druga anonimna sugovornica reporteru Provjerenog.

Ovako nešto ipak nije moglo dugo ostati tajna. O svemu se, igrom slučaja, ipak doznalo, a stigla je i policija. ''Roditeljima uopće nisam rekla jer me bilo strah. E, tu su onda moji roditelji poludjeli i kako sam pričala policiji, oni su pucali. Nisu znali kako se postaviti '', govori jedna od žrtava.

Tužba pala zbog nedostatka dokaza

Ni u selu se nitko nije znao postaviti i kome vjerovati. ''Selo kao selo je pričalo, ali se uvijek svodilo na to curice žele privući pozornost, da su u pubertetu, da imaju bube u glavi. Da je jedno dijete, to je sedam ili osam curica, ne može biti da imaju bube u glavi o istom čovjeku, o istoj priči'', kaže sugovornica.

Priča je završila na sudu. Zbog nedostatka dokaza optužnica je pala. Optuženi zlostavljač pravomoćno je oslobođen. Dva desetljeća poslije priča se ponavlja, a scenarij je gotovo isti. Jedina razlika bila je u tome što 13-godišnjakinja nije čekala. Iako posramljena i prestrašena, skupila je hrabrosti ispričati nastavnici što joj se dogodilo.

Ono što je uslijedilo ostavilo bi traga i na odrasloj osobi. Inspektori su pokucali na vrata. Tri je puta davala iskaz, od toga jedan pred sudom, koji je iz susjedne sobe slušao i sam zlostavljač. Uhićen je pa pušten je da se brani sa slobode, uz zabranu prilaska područnoj školi, ali ne i matičnoj, gdje također radi. No prstom u njega ne upiru samo učenice iz škole.

Ekipi emisjie Provjereno javila se i žrtva koja živi u Austriji. Dok je bila dijete, domar je redovito dolazio u obiteljski dom. Njihove su se obitelji poznavale i nije bilo nikakve sumnje. ''Kad sam rekla da ću početi vikati i kad sam se još više odupirala, on mi je stavio jednu ruku preko usta kako se ne bih mogla vikati. I nastavio me dodirivati i ljigavo lizati po licu i vratu. A za to je vrijeme njegova ruka već bila u mojim gaćicama'', prepričava žrtva. Zlostavljanje ni u ovom slučaju nije prestalo. Nastavilo bi se svaki put kada bi se susreli.

Živi u strahu

U selu se domar među ljudima, kažu mještani, rijetko pojavljuje. Ekipa emsije Provjereno pronašla ga je kod kuće, gdje trenutačno živi sam. Pristao je tek na kratak razgovor i rekao da se ne osjeća krivim.

Sada je osumnjičen zbog spolnog zlostavljanja, iskorištavanja i zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina. Sudac istrage odbio je zahtjev za određivanjem pritvora, a početkom ovog tjedna, unatoč optužbi, uslijedio je pravi šok. Mjestom je protutnjala vijest da se vraća na posao.

Majka zlostavljane djevojčice kaže da njegova posljednja žrtva živi u strahu da će ga opet vidjeti u školi.
U ovom slučaju, to se ipak nije dogodilo. Domaru je produženo bolovanje, a s prvim siječnjem odlazi u mirovinu. U školu se ne bi trebao vraćati. A povratak bi mu, što je najgore, omogućio zakon. ''Dakle, za vrijeme postupka postoji ta jedna zakonska rupa, praznina u kojoj ne postoji mogućnost da se jedan takav djelatnik suspendira, pa je u praksi često moguće da osoba i dalje radi u školi, i dalje dolazi u kontakt s djecom'', objašnjava pravobranitelijica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Ravnatelj škole nije htio pred kameru zbog zaštite djeteta, ali što se tiče njemu nadređenih, postupio je sukkladno pravilima, u interesu djevojčice.

U ovom slučaju zakazala je građanska odgovornost, ali i pravosuđa. Znalo se o svemu godinama, a kao da se namjerno guralo pod tepih. Točan broj zlostavljanih učenica se ne zna, a sumnja se da je puno veći. Sada se reagiralo, a na potezu je pravosuđe.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene