Novi posao za istražitelje Uskoka u aferi Janaf. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, analizom ugovora sklopljenog s tvrtkom Elektrocentar Petek iz 2019. godine sudski vještak utvrdio je da je projekt preplaćen i na štetu Janafa, i to za čak 10 milijuna kuna. I nije to jedini sporni ugovor. Iz Janafa poručuju da su podnijeli kaznene prijave.

Galerija


Dok je Dragan Kovačević pod povećalom USKOK-a, i u Janafu analiziraju višemilijunske poslove koje je sklapao. Uočili su i moguće štetne ugovore.

Vezani članci Andrija Jarak Andrija Jarak: "Govori se da je još petero uhićenih spremno na priznanje u zamjenu za slobodu" Privođenje predsjednika Uprave JANAF-a Dragana Kovačevića - 2 Kovačevićev Klub očito bio jako popularan: Sve duži popis ''uglednika'' koji su ga pohodili

"Društvo JANAF d.d. provodi analizu sklopljenih ugovora iz proteklih godina i na temelju dobivenih podataka obavijestilo je nadležna tijela o sumnji na počinjenje kaznenih djela na štetu Društva te sukladno navedenom nije u mogućnosti iznositi podatke o poslovanju", odgovaraju iz tvrtke.

Doznajemo, sporan je natječaj za radove na skladištu Terminala Omišalj i ugovor sklopljen 2019. s Elektrocentrom Petek, uočeno je i da je posao moguće preplaćen za 10 milijuna kuna. Doznajemo da je sporan još jedan ugovor, i to sa splitskom tvrtkom koja godinama dobiva projekte od Janafa. Ukupna uočena šteta na dva ugovora je 30 milijuna kuna. Iz USKOK-a samo poručuju da su podaci o kaznenim prijavama službena tajna.

Odvjetnik Dragana Kovačevića Ivo Farčić kaže pak: "Niti imamo podataka niti je to sasvim sigurno osnovano prema našem stavu."

Uskok Kovačevića tereti za namještanje poslova, uzimanje 2 milijuna kuna mita od Kreše Peteka. O kaznenim prijavama Petekov odvjetnik kaže - nisu im dodatni teret.

"Mi ćemo se u svojoj obrani svesrdno pozivati na određene postupke u kojima je provedeno javno nadmetanje u kojima je EC Petek dobivao poslove i koje je postupke nadležna komisija unutar Ministarstva gospodarstva ocijenila kao pravilne", kaže Veljko Miljević.

Bivši ministar gospodarstva Darko Horvat objašnjava: "Janaf danas ima menadžment, Janaf danas ima NO i Skupštinu, to su tijela koja danas odlučuju o poslovanju svih trgovačkih društava. Zakon o trgovačkim društvima jasno propisuje na koji se način biraju Skupština, NO i Uprava, ja u ovom trenutku ne vidim ništa gdje se pogriješilo u toj proceduri.“

Ministar je bio i Tomislav Panenić, koji kaže da za moguće nepravilnosti nije znao.

"Janaf nije obveznik postupka javne nabave iako je svojim internim aktom obvezao sam sebe da to objavljuje, ali nije formalni obveznik, tako da s ove strane nije bilo nijedne informacije od onih koji bi bili potencijalni ponuditelji", kaže Panenić.

Državna revizija u Janafu bila je posljednji put prije sedam godina, a poslovanje te strateški važne tvrtke provjerava neovisni vanjski revizor. Iz izvješća za 2019. godinu revizor nije uočio u Janafu nikakve nepravilnosti. Sada je na potezu USKOK - jer politika koja u Janafu kadrovira sada sa sebe skida svaku odgovornost.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju