Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Škabrnja: Nestala zastava s Općine 2 dana prije obljetnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepoznati je počinitelj noćas je uklonio hrvatsku zastavu s jarbola na općinskoj zgradi u središtu Škabrnje i umjesto nje izvjesio bijelu krpu.

Policija traga za počiniteljem.

Pročitajte i ovo Spomen obilježje u Dalju U Dalju Divljak strgnuo hrvatsku zastavu sa spomenika braniteljima, gazio je i pjevao uvredljive pjesme: Nije dugo trajalo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine Velika količina dokaza Podignuta optužnica za zvjerstva nad Hrvatima: Za pokretanje postupka trebalo je više od 30 godina

Općinski načelnik Nediljko Bubnjar izrazio je zaprepaštenost tim činom, posebice zato što se dogodio dva dana prije obilježavanja Dana sjećanja na žrtve srpske agresije i okupacije iz 1991.

Vjerujem da će policija otkriti počinitelja, rekao je Bubnjar.

Podsjetimo, 18. studenoga 1991. neprijateljska jugoslavenska vojska s paravojnim srpskim postrojbama u rano jutro je iz više smjerova napala Škabrnju. 

U napadu, kojim je zapovijedao tadašnji zapovjednik kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, sudjelovali su pješaštvo, tenkovi i zrakoplovi. Višestruko nadmoćniji neprijatelji slomili su u tijeku prijepodneva otpor slabo naoružanih branitelja te sa zapadne strane ušli u selo, rušeći kuće i iz podrumskih prostora izvlačeći civile, koje su mučili ih i ubijali, a dio odveli prema Benkovcu.

Prvoga i drugoga dana okupacije ubili su 43 civila i branitelja. Dio tijela srpski okupatori su posredovanjem Crvenog križa nakon tjedan dana predali hrvatskim vlastima u Zadru, a dio - 27 civila i branitelja - pokopali su u masovnu grobnicu u tijeku okupacije.

U godinama okupacije stradalo je ukupno 86 Škabrnjana: 25 branitelja i 55 civila, te šestoro poginulih u eksplozijama mina koje su neprijatelji postavili. Općinski načelnik Nediljko Bubnjar, govoreći o žrtvama dodaje da je nakon oslobođenja u mjestu umrlo 15 mlađih muškaraca sa statusom branitelja.

Škabrnja je djelomično i privremeno bila oslobođena u akciji
"Maslenica" 1993., a konačno i u cijelosti u akciji "Oluja" 5.
kolovoza 1995.

Danas je mjesto u cijelosti obnovljeno i prognani su se mještani vratili. U selu je i osnovna škola si oko 200 učenika, poštanski ured, liječnička ordinacija, a na mjestu bivše crkve u središtu sela, koju su okupatori do temelja srušili, izgrađena je nova.

Za srpski zločin u Škabrnji Županijski sud u Zadru je 1995. osudio 26 pripadnika paravojnih srpskih snaga, sve osim jednoga u odsutnosti. Njih 16 je osuđeno na 20 godina zatvora, jedan na 15 i jedan na 10 godina. 

Prije nekoliko godina, nakon uhićenja u Švicarskoj i izručenja
Hrvatskoj, ponovljeno je suđenje Zorani Banić, koja je 1995. u
odsutnosti osuđena na 20, a na ponovljenu suđenju dobila je šest godina zatvora.

Premda su u nekoliko navrata boravili u Škabrnji, razgovarali sa svjedocima i istraživali taj zločin, djelatnici Haaškog suda su za zločin u Škabrnji optužili jedino čelnika srpske paradržave u Kninu Milana Martića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene