Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nepoznati je počinitelj noćas je uklonio hrvatsku zastavu s jarbola na općinskoj zgradi u središtu Škabrnje i umjesto nje izvjesio bijelu krpu.


Policija traga za počiniteljem.

Vezani članci Dugina zastava, ilustracija Na Instagramu osvanula stara snimka paljenja LGBT zastave u Rijeci, gradonačelnik potez oštro osudio: "Opet ćemo ju izvjesiti" Treća masovna pucnjava u SAD-u u dva tjedna 02 Masakr u Kaliforniji: U poslovnoj zgradi ubijeno četvero ljudi, među njima i dijete

Općinski načelnik Nediljko Bubnjar izrazio je zaprepaštenost tim činom, posebice zato što se dogodio dva dana prije obilježavanja Dana sjećanja na žrtve srpske agresije i okupacije iz 1991.

Vjerujem da će policija otkriti počinitelja, rekao je Bubnjar.

Podsjetimo, 18. studenoga 1991. neprijateljska jugoslavenska vojska s paravojnim srpskim postrojbama u rano jutro je iz više smjerova napala Škabrnju. 

U napadu, kojim je zapovijedao tadašnji zapovjednik kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, sudjelovali su pješaštvo, tenkovi i zrakoplovi. Višestruko nadmoćniji neprijatelji slomili su u tijeku prijepodneva otpor slabo naoružanih branitelja te sa zapadne strane ušli u selo, rušeći kuće i iz podrumskih prostora izvlačeći civile, koje su mučili ih i ubijali, a dio odveli prema Benkovcu.

Prvoga i drugoga dana okupacije ubili su 43 civila i branitelja. Dio tijela srpski okupatori su posredovanjem Crvenog križa nakon tjedan dana predali hrvatskim vlastima u Zadru, a dio - 27 civila i branitelja - pokopali su u masovnu grobnicu u tijeku okupacije.

U godinama okupacije stradalo je ukupno 86 Škabrnjana: 25 branitelja i 55 civila, te šestoro poginulih u eksplozijama mina koje su neprijatelji postavili. Općinski načelnik Nediljko Bubnjar, govoreći o žrtvama dodaje da je nakon oslobođenja u mjestu umrlo 15 mlađih muškaraca sa statusom branitelja.

Škabrnja je djelomično i privremeno bila oslobođena u akciji
"Maslenica" 1993., a konačno i u cijelosti u akciji "Oluja" 5.
kolovoza 1995.

Danas je mjesto u cijelosti obnovljeno i prognani su se mještani vratili. U selu je i osnovna škola si oko 200 učenika, poštanski ured, liječnička ordinacija, a na mjestu bivše crkve u središtu sela, koju su okupatori do temelja srušili, izgrađena je nova.

Za srpski zločin u Škabrnji Županijski sud u Zadru je 1995. osudio 26 pripadnika paravojnih srpskih snaga, sve osim jednoga u odsutnosti. Njih 16 je osuđeno na 20 godina zatvora, jedan na 15 i jedan na 10 godina. 

Prije nekoliko godina, nakon uhićenja u Švicarskoj i izručenja
Hrvatskoj, ponovljeno je suđenje Zorani Banić, koja je 1995. u
odsutnosti osuđena na 20, a na ponovljenu suđenju dobila je šest godina zatvora.

Premda su u nekoliko navrata boravili u Škabrnji, razgovarali sa svjedocima i istraživali taj zločin, djelatnici Haaškog suda su za zločin u Škabrnji optužili jedino čelnika srpske paradržave u Kninu Milana Martića.