Sjednica Vlade, arhiva (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)
Sjednica Vlade, arhiva (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)

Među 13 točaka dnevnog reda bila je i ona o izuzimanju od prodaje dionica društva Jadran d.d., no ona je skinuta s dnevnog reda.


Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u razdoblju rujan - prosinac 2016. godine nastavlja s programom sufinanciranja redovitih učenika srednjih škola.

Pravo na sufinanciranje 75% troškova međumjesnog javnog prijevoza, kao i u prethodnom razdoblju, ostvarivali bi učenici koji su u školskoj godini 2016./2017. upisali i redovito pohađaju srednju školu, koji kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a kojima udaljenost od adrese prebivališta odnosno boravišta do adrese škole iznosi više od 5 kilometara.

Učenicima koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje, sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi financirat će se 100% cijene mjesečne učeničke karte.

Učenicima u programima čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi te drugim strukovnim programima sa stručnom praksom, sufinancirat će se odnosno financirati mjesečna karta, odnosno pojedinačne karte za dane pohađanja praktične nastave i vježbi te stručne prakse u mjesecu uzimajući u obzir najpovoljniji iznos.

Odobrena zaduženja kod banaka jedinicama lokalne samouprave

Vlada je danas usvojila i pet prijedloga odluka o davanju suglasnosti za zaduženje od strane jedinica lokalne samouprave. Radi se o okupnom iznosu od 28.770.000, kuna. Gradu Kraljevici odobreno je zaduženje od 1.800.000,00 kuna, Gradu Kastvu 10.920.000,00 milijuna kuna, gradu Čakovcu 8.000.000,00 kuna, gradu Kutini 3.550.000,00 kuna te općini Šenkovec 4.500.000,00 kuna. Novac dobiven iz kredita bit će utrošen na lokalne infrastukturne projekte.

Državnom izbornom povjerenstvu 15 milijuna kuna

Kako Državno izborno povjerenstvo u ovogodišnjem proračunu nema planirana sredstva za provedbu prijevremenih izbora zastupnika u Hrvatski sabor, ono je zatražilo isplatu 122 milijuna kuna za podmirenje troškova izbora na teret proračunskih zaliha.

Vlada je odobrila isplatu druge rate od 15 milijuna kuna na teret proračunske zalihe za uslugu udomljavanja, korištenja, prilagodbe, proširenja i održavanja informatičkog sustava za podršku izborima te uslugu organizacije provedbe informatičke podrške izborima i uslugu tiskanja i distribucije glasačkih listića, obrazaca i glasačkih kutija.

Potkraj srpnja Vlada je odobrila isplatu prve rate, u iznosu od 5 milijuna kuna, za materijalne troškove izbornih povjerenstava i plaćanja troškova objave pravovaljano prihvaćenih lista i kandidatura te zbirnih lista u svim dnevnim novinama.

Jedna točka maknuta s dnevnog reda

Ministar Panenić predložio je da se s dnevnog reda skine prijedlog odluke o izuzimanju od prodaje dionica društva Jadran d.d. jer se zaključci nisu stigli tehnički uskladiti, ali, dodaje ministar, bit će do napravljeno u vrlo kratkom roku.

Vlada je danas dala i suglasnost za slanje 200.000,00 eura Republici Makedoniji koja je teško stradala u nedavnim poplavama, a odobren je i zahtjev Grada Osijeka da se iz robnih zaliha na privremeno korištenje ustupe dva stambena kontejnera za zbrinjavanje višečlane obitelji s malom djecom kojoj je 28. lipnja uslijed požara izgorjelo krovište, stropovi, kuće i namještaj.