Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer o rukama u Saboru

Plenković: "Spreman sam na sve scenarije, ako ste me shvatili"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"To nije niti dobro, niti normalno, niti korisno", komentirao je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković slučaj Darka Milinovića i dolazak autobusima 200-tinjak članova HDZ-a, pretežito iz Gospića, u prostorije Središnjice HDZ-a u Zagrebu.

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Karlovcu, Plenković je rekao da mu je žao što je Milinović izbačen iz stranke, ali da ne dopušta da takvi postupci čine štetu stranci.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

"Tako nešto ne može proći, takav cirkus ne može proći“, rekao je Plenković. Napomenuo je da je vrh HDZ-a bio jednoglasan u odluci Časnog suda HDZ-a da se MIlinović izbaci iz stranke i da nitko na sastanku nije rekao ništa protiv takve odluke.

Time je komentirao izjavu Domagoja Ivana MIloševića koji je uoči sastanka rekao da bi bilo dobro da se o takvoj odluci raspravljalo uživo, a ne na telefonskoj sjednici.

Na upit, zašto Milinović nije bio pozvan na sjednicu Suda časti HDZ-a, na kojoj se odlučivalo o izbacivanju, Plenković je rekao: "Zar vi mislite da nismo razgovarali s MIlinovićem od 04.09. od kada je pokrenut izborni proces u Ličko-senjskoj županiji?“

Premijer ističe kako mu nije bitno ima li u Saboru 76 ili 77 ruku, već mu je bitan smjer u kojem ide stranka. "Spreman sam na sve scenarije, ako ste me shvatili“, zaključio je Plenković.

"Nećemo pasti, mi smo vladajuća većina. Nebitno mi je kao predsjedniku HDZ-a imamo li jedan glas više ili manje. Ono što mi je bitno je da smjer i imidž i stranke i zemlje bude onakav kakav želim i to nema cijenu ovoga tipa. ", kazao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća u Karlovcu.

''Tanka saborska većina, bit će zasigurno problem za premijera Plenkovića''

''Trebala je ovo biti uobičajena sjednica vrha HDZ-a, pred burnu političku jesen, no situaciju je zakomplicirao slučaj Darka Milinovića'', izvijestio je za Novu TV Mislav Bago.

Naime, proteklih je dana bilo vrlo burno u HDZ-u, a sve je završilo izbacivanjem dugogodišnjeg istaknutog člana stranke Darka MIlinovića. Njega je, podsjetimo, iz stranke izbacio Visoki časni sud, pod predsjedanjem Davora Miličevića, zbog teških povreda stranačkih obveza, a nakon što je prošle srijede organizirao dolazak autobusima 200-tinjak članova HDZ-a, pretežito iz Gospića, u prostorije Središnjice HDZ-a u Zagrebu.

Očekuje se da će vrh HDZ-a na današnjoj sjednici potvrditi odluku Časnoga suda o MIlinoviću. Podsjetimo, Predsjedništvo HDZ-a u četvrtak je na telefonskoj sjednici, donijelo Odluku o pokretanju stegovnog postupka pred Visokim časnim sudom HDZ-a protiv Milinovića.

Darko Milinović ocijenio je da je odluka Suda "neopravdana i nedemokratska", te je najavio da će idućih dana održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o novonastaloj situaciji.

U slučaju Milinovićeva povratka u Sabor, premijer Andrej Plenković pao bi na tanku saborsku većinu, odnosno na 76 ruku.

''Tanka saborska većina, bit će zasigurno problem za premijera Plenkovića i njegovu Vladu koja je ovu jesen označila kao vrijeme reformi'', rekao je Mislav Bago uoči današnjeg sastanka. ''Vruća politička jesen trebala je označiti vrijeme početka mirovinske reforme, te porezne reforme, no bit će to nemoguća misija za premijera, s ovako malim brojem ruku u Saboru. HDZ će zasigurno tražiti potporu među još nekim zastupnicima, no veliko je pitanje hoće li potporu dobiti.''

Branko Bačić, član Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, rekao je uoči sastanka, kako je vladajuća većina stabilna, neovisno o postupku Milinovića.

Domagoj Ivan Milošević smatra kako je Milinović pogriješio no kako se o toj temi trebalo uživo razgovarati, a ne na telefonskoj sjednici.

Vrati li se Milinović u Sabor, iz parlamentarnih klupa morat će izići Marijan Kustić, Milinovićev protukandidat na izborima za ličko-senjski HDZ.

Kustić je u Sabor ušao kao zamjena Milinoviću koji je iz parlamenta otišao nakon što je postao ličko-senjski župan.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene