Visoki časni sud HDZ-a danas je jednoglasnom odlukom isključio Darka Milinovića iz stranke. Predsjedništvo HDZ-a je protiv člana Predsjedništva i kandidata za predsjednika ličko-senjske županijske organizacije HDZ-a Darka Milinovića prije nekoliko dana pokrenulo postupak zbog osobito teške povrede članske obaveze.

Galerija Darko Milinović (Foto: Pixsell, Patrik Macek) +0 Visoki časni sud HDZ-a isključio Darka Milinovića iz stranke (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Milinović je zbog teških povreda članskih obaveza jednoglasnom odlukom Visokog časnog suda isključen iz stranke.

Vezani članci Andrej Plenković na sjednici Vlade ''Nema nikakvog ograđivanja plaža, uvodi se red'', poručio Plenković i opet prozvao oporbu zbog Ukrajine Andrej Plenković ''Imaju do petka vremena vratiti cijene na staro'', zaprijetio Plenković, a čini se da je sad i Paladina stvarno bivši

Na pitanje očekuje li da će Milinović HDZ-u vratiti saborski mandat, predsjednik Visokog časnog suda Davor Miličević kazao je kako sud ne raspravlja o tome.

"Svi dokazi doveli su nad do jednoglasne odluke. Darko Milinović s današnjim je danom isključen iz stranke. Početkom siječnja donesena je odluka o opomeni, a nakon toga nepoštivanje se nastavilo. Što će on dalje poduzimati, to nije na nama. HDZ je demokratska stranka, ali dovođenje članova pred središnjicu stranke nije demokratski", kazao je Miličević.

Članica suda Marija Vučković kazala je kako je sudu bilo jasno da se radi o teškim povredama stranačkih obveza koje su se kontinuirano ponavljale.

"Dobili smo niz dokaznog materijala, a i cijela hrvatska javnost je mogla sve vidjeti", kazala je Vučković.

Na pitanje o kojim je točno povredama riječ, Vučković je kazala kako je svaki član stranke dužan voditi računa o ugledu stranke i poštivati stranačke obveze.

Darko Milinović (Foto: Pixsell, Patrik Macek) Visoki časni sud HDZ-a isključio Darka Milinovića iz stranke (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Milinović: "Odluka je neopravdana i nedemokratska"

Ubrzo nakon odluke priopćenjem se kratkim priopćenjem oglasio i Milinović te ocijenio kako je odluka suda "neopravdana i nedemokratska", te je najavio da će idućih dana održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o novonastaloj situaciji.

"Razumijem zainteresiranost medija oko novonastale situacije povodom mog neopravdanog i nedemokratskog isključenja iz Hrvatske demokratske zajednice. Obaviještavam Vas da ću unutar nekoliko idućih dana organizirati tiskovnu konferenciju gdje ću pojasniti sve detalje oko novonastale situacije", stoji u Milinovićevom priopćenju upućenom javnosti pola sata nakon odluke o isključenju iz HDZ-a.

Milinović u kratkoj izjavi svojoj stranci, HDZ-u, želi sve najbolje.

Članovi Visokog časnog suda HDZ-a su Davor Miličević, Tomislav Vrdoljak, Ile Baković, Marija Vučković, Robert Špiljak, Zoran Čogelja i Blaženko Boban.

Milinović bio uvjeren kako ga neće izbaciti

Podsjetimo, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prošlog je tjedna najavio kako će Predsjedništvo HDZ-a protiv člana tog visokog stranačkog tijela i kandidata za predsjednika ličko-senjskog HDZ-a Darka Milinovića pokrenuti stegovni postupak zbog najtežih povreda članskih obaveza i nanošenja političke štete HDZ-u, istaknuvši kako je njegovo ponašanje bilo neozbiljno, neodgovorno i nepotrebno.

Sam Milinović kazao je kako je uvjeren da ga HDZ neće izbaciti iz stranke i tako onemogućiti da se kandidira na stranačkim izborima u Ličko-senjskoj županiji u nedjelju, 9. rujna.

"Uvjeren sam da me neće onemogućiti da se kandidiram, mislim da nema razloga ni opomeni", rekao Milinović na izlasku iz Hrvatskog sabora gdje nije aktivirao saborski mandat, nego se došao informirati koji je njegov status "kada i ako da ostavku na mjesto župana". Demantirao je da će u Saboru biti oporba.

Organiziranjem dolaska 100-tinjak članova HDZ-a pretežito iz Gospića u prostorije Središnjice HDZ-a u Zagrebu u srijedu 29. kolovoza, te svojim postupcima i javnim nastupima, Milinović je djelovao protivno temeljnim vrijednostima i načelima HDZ-a te uzrokovao štetne posljedice za ugled i političke interese naše stranke, odnosno počinio osobito teške povrede članskih obveza, pojasnio je HDZ u priopćenju. (D.I./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju