Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hajdaš Dončić:

'U Hrvatskoj više nema predizborne gradnje kakva se često događala u prošlosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar je bio u Rogatcu u Sloveniji, gdje se nakon zagorskog Đurmanca popodne nastavila svečanost otvorenja obnovljene pruge Đurmanec-Rogatec.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u nedjelju kako u Hrvatskoj više nema gradnje za koju nisu osigurani novci, odnosno nema predizbone gradnje kakve su se, istaknuo je, često događale u prošlosti.

Pročitajte i ovo Legenda o Pelješkom mostu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Utvrđivanje granice BiH: Vladajuća bošnjačka stranka zahtijeva prekid gradnje Pelješkog mosta Slika nije dostupna Formalni korak Hrvatska želi Pelješki most: Izvješće će biti predano Europskoj komisiji

Ministar je to rekao u Rogatcu u Sloveniji, gdje se nakon zagorskog Đurmanca popodne nastavila svečanost otvorenja obnovljene pruge Đurmanec-Rogatec. Odgovorio je time na novinarski upit odakle bi, nakon što je Europska komisija prihvatila hrvatski operativni program vezan uz fondove za koheziju i konkurentnost, trebali stići novci za te projekte te što očekuje od projekata u njegovu resoru.

Za monetizaciju autocesta javila su se tri koncesionara

Hajdaš Dončić je istaknuo kako je gotovo sigurno da će se do 2023. godine realizirati projekti na dionici željezničke pruge od Križevaca do granice s Mađarskom, zatim od Zagreba do Karlovca te na izlazu iz Rijeke. Ukupno je u paketu 6,9 milijardi eura, a ministar računa da je oko milijardu i pol eura bespovratnih sredstava namijenjeno ulaganju u željezničku infrastrukturu.

'Cijela ekonomska politika EU je jačanje koridora'

'Jedan dio bit će utrošen i u prvo odobrenje od Europske unije, za dionicu od Dugog Sela do Križevaca, jer se jedan dio financira iz operativnog programa 2007.- 2013., a drugi dio će se financirati iz ovog dijela. Cijela ekonomska politika EU je jačanje koridora. Sve pruge u europskim koridorima, a hrvatski prometni pravac od Rijeke do granice s mađarskom granicom nalazi se na dijelu mediteranskog koridora, su pogodne za sufinanciranje iz tih instrumenata', kazao je Hajdaš Dončić.

Izrazio je uvjerenje da će do 2021. upravo te dionice biti obnovljene i dodao kako je riječ o dvotračnim elektrificiranim prugama s novim standardima 21. stoljeća, što će skratiti putovanje. Napomeno je da te dionice nisu namijenjene isključivo prijevozu putnika, nego i za prijevoz robe iz luke Rijeka, dijela mediteranskog koridora, prema Mađarskoj i srednjoj Europi.

1km koštao oko 55 milijuna kuna: Otvorena brza cesta Solin-Klis

Ministar je potvrdio da se u tom paketu za regionalnost i konkurentnost nalazi i dio za cestovnu infrastrukturu, pojasnivši da za pripremu jednog projekta po europskim standardima treba od 2,5 do 3 godine. 'Hrvatske ceste, kao krajnji korisnik projekta, završit će pripremu sve dokumentacije u kasno proljeće sljedeće godine. Slijedi aplikacija prema Europskoj komisiji, a to je aplikacija koju smo dobili za Dugo Selo-Križevci. Negdje kasnije, za mjesec, dva, tri, vjerujemo da ćemo dobiti i povratnu aplikaciju gdje će biti točno navedeno koliko će Europska komisija sufinancirati gradnju Pelješkog mosta', naglasio je.

Ministar uskoro putuje u Beograd

Hajdaš Dončić je novinarima potvrdio da uskoro putuje u Beograd na summit, gdje će, prije svega, biti održani razgovori između Kine i 16 država, od kojih su neke članice Europske unije. 'Mi uvijek naše prijatelje i partnere iz Kine ohrabrujemo da ulažu u projekte u Hrvatskoj, ali da imaju isti postupak kao i sve druge kompanije. Ulagači iz Kine su dobrodošli, ali moraju poštivati sva pravila kao u bilo kojoj zemlji EU. Nema razlike između Hrvatske, Švedske, Njemačke, Francuske u privlačenju kineskih investicija', rekao je ministar.

Preračunali se oko rješavanja problema jedne od najprometnijih cesta u Hrvatskoj?!

Napomenuo je kako je pred istekom koncesija za operatera u riječkoj luci, pri čemu postoji mogućnost privatnog ulaganja, ali pod istim standardima i pravilima.

Novinare je zanimao i njegov stav vezano uz najave njegovog bivšeg stranačkog i kolege u vladi Slavka Linića o mogućem osnivanju nove stranke, na što je Hajdaš Dončić kratko kazao kako svi koji izlaze iz političkih stranka loše politički završavaju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene