Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobvezujuće ponude

Za monetizaciju autocesta javila su se tri koncesionara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uspjeh procesa monetizacije sve je manje čini se u rukama Vlade. Ministar Hajdaš Dončić ističe da se neće silovati nikakvo potpisivanje ugovora o koncesiji dok se ne odluči o referendumu. A to bi moglo biti u veljači.

Vlada je zaprimila neobvezujuće ponude za monetizaciju autocesta. Potvrdio je to i ministar Siniša Hajdaš Dončić, no o detaljima nije želio govoriti.

Dnevnik Nove TV doznaje da su u pitanju tri neobvezujuće ponude i to od konzorcija predvođenog Goldman Sachsom te još nekim investicijskim fondovima i mirovinskim fondovima, druga je od investicijskog fonda Macquarie iz Australije, također s nekim mirovinskim fondovima. Treću grupaciju predvodi austrijski Strabag.

Svaki od potencijalnih koncesionara već je trebao položiti bankarska jamstva od najmanje dvije i pol milijarde eura.

To bi značilo da su tri konzorcija spremna ispuniti tražene uvjete. U njima Vlada traži jednokratnu naknadu između 18 i 24 milijarde kuna - što nije dostatno za zatvaranje trenutačnih kredita autocesta. Zadržavanje radničkih prava na 3 do 5 godina. Vezanje godišnjeg poskupljenja cestarine uz stopu inflacije umanjenu za jedan posto te koncesija na 35 do 40 godina. Država je spremna plaćati penale u slučaju pada prometa.

'Sada će se proučiti ponude koje su stigle. Nakon toga slijede pregovori sa ponuđačima koji će trajati tri do četiri mjeseca i nakon toga se ponuđačima šalje konačni prijedlog ugovora o koncesiji koji mora biti verificiran od strane Europske komisije', tumači Hajdaš Dončić.

Stigle ponude za monetizaciju autocesta

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Test uoči lipnja" Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo... Oleg Butković i Zoran Milanović Bura se ne stišava HDZ reagirao na Milanovićevo obraćanje, javio se i Butković: "Sam pao, sam se ubio!"

Sve bi trebalo biti gotovo do ljeta. No, cijelom procesu prijeti zahtjev za referendumom kojim bi se zabranilo davanje autocesta u koncesiju. Sabor je istovremeno s otvaranjem ponuda, Vladi na provjeru poslao prikupljene potpise Inicijative "Ne damo naše autoceste" koja je prikupila 530 tisuća potpisa.

Inicijativa je od Ustavnog suda zatražila da Vladi naloži moratorij na nastavak procesa monetizacije, a iz Vlade već najavljuju da će i njihovo pitanje na ustavnu procjenu.
Uspjeh procesa monetizacije sve je manje čini se u rukama Vlade. Ministar Hajdaš Dončić ističe da se neće silovati nikakvo potpisivanje ugovora o koncesiji dok se ne odluči o referendumu. Nekoliko metara dalje u Saboru oporba smatra da bi vlada trebala privremeno obustaviti proces monetizacije.

'Vlada je napravila grešku već u prvom koraku. Išli su samo s jednom varijantom i rekli su da je to spas za Hrvatsku, a ako se ne dogodi da će biti katastrofa. Praktički samim su tim srušili potencijalnu cijenu i sad svi ovi koji nude znaju da je vlada prinuđena na to. Vlada bi trebala zaustaviti taj postupak', ističe Ivan Šuker (HDZ)

'Smatram da se treba održati referendum o ovom pitanju i da građani trebaju odlučiti. Dakle ja smatram da treba prekinuti s procesom monetizacije', smatra Mirela Holy iz ORaH-a.

Ulagači prate cijeli proces i možda je cijela situacija za njih zbunjujuća, pa ne bi bilo čudno da zbog neizvjesnosti netko od njih odustane. Ustavni sud bi, neslužbeno doznajemo, odluku o referendumu mogao donijeti u veljači.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene