Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nastavljaju štrajk

Mihalinec i sindikati na Markovu trgu: "Žele nam prodati nebuloznu ideju kao sređenu stvar"

Štrajk učitelja se nastavlja (Foto: Dnevnik.hr)
Štrajk učitelja se nastavlja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Štrajk učitelja se nastavlja (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u četvrtak u 9:30 dijelili su letke saborskim zastupnicima te ih pozvali da ne prihvate Proračun za 2020. u kojem nema osiguranih sredstava za selektivno povećanje plaća učitelja/nastavnika i svih zaposlenika u odgojno-obrazovnom sustavu.

"O plaćanju štrajka odlučuje Vlada, a mi im poručujemo da to naprave. Ako odluče da neće plaćati, onda neće plaćati", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec na Markovu trgu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna što nude Vlada na Facebooku objavila detalje ponude sindikatima i izazvala burne reakcije: ''E pa nećeš, razbojniče'' Slika nije dostupna OSAM SATI PREGOVORA Plenković nakon sastanka sa sindikatima: "Ostvarili smo kvalitetan kompromis"; Mihalinec: "To nije ono što smo mi tražili"

Dodao je da Vlada i premijer trebaju preuzeti odgovornost i riješiti to.

"Uredba bi prema njihovu redizajniranju mogla dovesti do smanjenja plaće. To vjerojatno i jest namjera Vlade. Kako može redizajnirati plaće da ostane isto? Žele nam prodati nebuloznu ideju kao sređenu stvar", kaže Mihalinec, koji smatra da je najnelogičnije to što je 25. dan štrajka, a nisu se pomaknuli s mjesta.

"Što se tiče ponude 6 + 2, ona je poboljšana, nisam do kraja zadovoljna s njom, ali to je najbolje što smo mogli napraviti. Ja dajem sve od sebe da se status učitelja poveća. U ovom trenutku kada gledate, moja pozicija nije zavidna, ali moramo svi znati što je najvažnije, ako izgubimo fokus da su djeca najvažnija, onda smo svi gubitnici", rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ispred zgrade Vlade.

Divjak ne smatra da bi trebala dati ostavku, a na pitanje novinara za koji tim igra, Vladu ili sindikate, Divjak je odgovorila: "Igram samo za jednu ekipu, to su naša djeca i učenici."

"Zastupnici će slušati izvješće o amandmanima na proračun, a u petak i glasati o proračunu za 2020. te rebalansu za ovu godinu. Zastupnicima ćemo dijeliti letke kako bismo ih motivirali da ne glasaju za proračun u kojem nema selektivnog pristupa plaćama u obrazovanju", objasnio je ranije Mihalinec za Dnevnik Nove TV te dodao kako su spremni obavijestiti posjetitelje kongresa Europske pučke stranke o tome kako izgleda socijalni dijalog u Hrvatskoj.

Ponuda je veliko poniženje

"Ovakvo poniženje nismo dobili niti od jedne Vlade do sada. I dalje provodimo referendum. Naravno da nismo potpisali ovakvu ponudu", rekao je Mihalinec nakon sastanka s ministrom rada Josipom Aladrovićem o povećanju plaća.

Školski sindikati sastali su se u srijedu s Aladrovićem, a on im je ponudio isto što i prije te najavio da će im štrajkanje biti plaćeno do 15. studenog ako prihvate sporazum. Predstavnici sindikata time su samo razjareni i poniženi. Kažu da će se sada u štrajk priključiti i oni koji dosad nisu, a dosadašnji je odaziv 90 posto.

Vilim Ribić rekao je pak kako ne zna zašto ih je Vlada zvala. "S ovom ponudom ne samo da nisu riješili, već su ljude razjarili kako bi bili još više za štrajk. Ovo je pokušaj da se ljudi ponize."

Vladina ponuda sindikatima

Vladina ponuda sindikatima na današnjim pregovorima iznosi 6,12 posto u tri navrata po 2 posto s dinamikom koja će se dogovoriti u sklopu pregovora, stoji u dokumentu koji je ponuđen prosvjetnim sindikatima.

Ponudili su im i trenutačno sklapanje Sporazuma o dodatku na plaću kojim će biti definirano da će ako se do 30. lipnja 2020. godine analizom i definiranjem novog sustava koeficijenata u javnim službama ne izmjeni Uredba, svi zaposlenici u sustavu obrazovanja dobiti dodatak od 2 posto na plaću.

Vlada je ponudila i da će učiteljima platiti dane u štrajku do 15. studenog.

Također je ponudila i izradu analize cjelokupnog sustava plaća u javnom sektoru u okviru koje će se razmotriti i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene