Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebno 450.000 potpisa

Sutra počinje prikupljanje potpisa za referendum protiv izmjena ZOR-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati sutra u devet sati počinju dvotjednu akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu kojima bi se, po njihovoj ocjeni, urušio sustav kolektivnih ugovora.

Kako bi prisilili vlast na raspisivanje referenduma, sindikalci do 23. lipnja u ponoć moraju prikupiti potpise deset posto od ukupnog broja birača, odnosno oko 450.000 ljudi. Državnom izbornom povjerenstvu uputili su zahtjev za očitovanjem o točnom broju potpisa potrebnih da bi Hrvatski sabor donio odluku o provedbi referenduma, a na građane koji se žele potpisati apeliraju da sa sobom ponesu jedinstveni matični broj građana, jer je to nužan identifikacijski podatak. U prikupljanje potpisa uključila se ‘vojska aktivista’, članova sindikata i građana koji su se željeli priključiti, koji će tijekom idućih 15 dana prikupljati potpise na trgovima, ispred poduzeća i ustanova, škola i bolnica u svim hrvatskim županijama i gradovima, te po selima, najavio je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević. 'Dajemo šansu građanima da nam svojim potpisom ojačaju poziciju u svojim pregovorima', istaknuo je Matijašević.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

>> 'Ako vlada ne povuče izmjene ZOR-a, sastanak nema smisla'

>> 'Ne dozvolite sumrak sindikalizma'

>> Pregovori oko ZOR-a: Sindikati ne odustaju od referenduma

Referendumsko pitanje glasi: ‘Jeste li za zadržavanje važeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima’. Time bi se građani izjasnili protiv Vladina prijedloga izmjena ZOR-a po kojima bi prava iz kolektivnog ugovora vrijedila još samo šest mjeseci nakon isteka ili raskida ugovora. Također se omogućuje otkazivanje svih kolektivnih ugovora, sklopljenih i na određeno i na neodređeno vrijeme.

Takve izmjene ZOR-a potpuno bi urušile sustav kolektivnih ugovora, a poslodavcima omogućile masovno otkazivanje ugovora i jednostrano uvođenje pravilnika o radu, upozoravaju sindikati. Akciju prikupljanja potpisa zasad su podržali SDP, Hrvatski laburisti i HSP dr. Ante Starčevića, a od estradnih zvijezda, koje su sindikalci pozvali da im pruže potporu, odazvala se Severina. Matijašević očekuje prve podatke o odazivu građana u srijedu navečer, te najavljuje da će svježi podaci o broju prikupljenih potpisa biti svakodnevno objavljivani na web stranici Hrvatske udruge sindikata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene