Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati sutra u devet sati počinju dvotjednu akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu kojima bi se, po njihovoj ocjeni, urušio sustav kolektivnih ugovora.


Kako bi prisilili vlast na raspisivanje referenduma, sindikalci do 23. lipnja u ponoć moraju prikupiti potpise deset posto od ukupnog broja birača, odnosno oko 450.000 ljudi. Državnom izbornom povjerenstvu uputili su zahtjev za očitovanjem o točnom broju potpisa potrebnih da bi Hrvatski sabor donio odluku o provedbi referenduma, a na građane koji se žele potpisati apeliraju da sa sobom ponesu jedinstveni matični broj građana, jer je to nužan identifikacijski podatak. U prikupljanje potpisa uključila se ‘vojska aktivista’, članova sindikata i građana koji su se željeli priključiti, koji će tijekom idućih 15 dana prikupljati potpise na trgovima, ispred poduzeća i ustanova, škola i bolnica u svim hrvatskim županijama i gradovima, te po selima, najavio je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević. 'Dajemo šansu građanima da nam svojim potpisom ojačaju poziciju u svojim pregovorima', istaknuo je Matijašević.

Vezani članci Krešimir Sever Aladrović o ideji "sindikalnog poreza": "To je samo jedan od prijedloga", Sever: "Nismo pohlepni, novac može ići i u humanitarne svrhe" Prosvjedni performans sindikata \ Sindikati performansom obilježili Praznik rada: "Stanje radničkih prava u Hrvatskoj stavljeno je pod tepih"

>> 'Ako vlada ne povuče izmjene ZOR-a, sastanak nema smisla'

>> 'Ne dozvolite sumrak sindikalizma'

>> Pregovori oko ZOR-a: Sindikati ne odustaju od referenduma

Referendumsko pitanje glasi: ‘Jeste li za zadržavanje važeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima’. Time bi se građani izjasnili protiv Vladina prijedloga izmjena ZOR-a po kojima bi prava iz kolektivnog ugovora vrijedila još samo šest mjeseci nakon isteka ili raskida ugovora. Također se omogućuje otkazivanje svih kolektivnih ugovora, sklopljenih i na određeno i na neodređeno vrijeme.

Takve izmjene ZOR-a potpuno bi urušile sustav kolektivnih ugovora, a poslodavcima omogućile masovno otkazivanje ugovora i jednostrano uvođenje pravilnika o radu, upozoravaju sindikati. Akciju prikupljanja potpisa zasad su podržali SDP, Hrvatski laburisti i HSP dr. Ante Starčevića, a od estradnih zvijezda, koje su sindikalci pozvali da im pruže potporu, odazvala se Severina. Matijašević očekuje prve podatke o odazivu građana u srijedu navečer, te najavljuje da će svježi podaci o broju prikupljenih potpisa biti svakodnevno objavljivani na web stranici Hrvatske udruge sindikata. (Hina)