Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikalisti

'Ne dozvolite sumrak sindikalizma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske upozorili su saborske zastupnike da je sama najava izmjena Zakona o radu potaknula mnoge poslodavce na raskid kolektivnih ugovora.

SSSH je na okrugli stol o ZOR-u u Tvornici kulture pozvao 56 zastupnika, a odazvalo ih se devet - HDZ-ovci Ivanka Roksandić, Božica Šolić, Ljubica Lukačić, Krunoslav Markovinović i Emil Tomljanović, SDP-ovke Mirela Holy i Karolina Leaković, HSU-ovac Silvano Hrelja te Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. Okupljene zastupnike Ivan Tomac iz Sindikata metalaca Hrvatske pozvao je da ‘ne dozvole sumrak sindikalizma’, ustvrdivši da će izmjene ZOR-a značiti definitivan kraj kolektivnih ugovora.

Pročitajte i ovo Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 Pritisak poslodavaca Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima Tvrtka MB Namenska U Srbiji Eksplozija u vojnoj tvornici: Vidi se gusti crni dim, ozlijeđeni prevezeni u bolnicu

>> Pregovori oko ZOR-a: Sindikati ne odustaju od referenduma

U prilog toj tezi naveo je da je farmaceutska kuća Pliva već iznijela prijedlog pravilnika o radu kojim sva prava zaposlenih smanjuje za 30 posto. Nezadovoljan je i Eduard Andrić iz Sindikata turizma i usluga, koji također tvrdi da poslodavci u turizmu otkazuju kolektivne ugovore, potaknuti vladinim prijedlogom izmjena ZOR-a. ‘Strani hotelijeri na razini svojih društava otkazuju kolektivne usluge, zahvalni jer im činite uslugu i što će novac koji će uzeti radnicima moći odnijeti u svoje zemlje’, poručio je Andrić, najavivši da će, ako prođu predložene izmjene ZOR-a, svom članstvu predložiti prekid rada u svim hotelima, usred turističke sezone. Predložene izmjene ZOR-a sindikati smatraju neuravnoteženima, a tvrde i da se dijalog na Gospodarsko-socijalnom vijeću pretvorio u monolog socijalnih partnera, nakon kojega vlada i poslodavci zajedno preglasavaju sindikat.

SDP-ovci smatraju da su socijalni partneri neravnopravni i protive se izmjenama ZOR-a Dio njih smatra i da je vlada, zbog neuspjelih pregovora sa sindikatima javnih službi, odlučila u loš položaj dovesti sve radnike u Hrvatskoj. Dragutin Lesar uvjeren je, međutim, da se ZOR ne mijenja zbog manjka u proračunu i nemogućnosti isplate regresa i božićnica za javne službe, nego zbog pritiska Hrvatske udruge poslodavaca kako bi im se omogućilo stavljanje van snage kolektivnih ugovora u velikim sustavima. ‘To je spin i marketinški govor vladajućih, koji pokušavaju zamagliti situaciju govoreći samo o regresima i božićnicama. Nije problem samo javni sektor i državni proračun, nego je riječ o pritisku HUP-a, s ciljem raskidanja kolektivnih ugovora, posebno u velikim sustavima’, ustvrdio je Lesar.

I SDP-ovci smatraju da su socijalni partneri neravnopravni i protive se izmjenama ZOR-a, a Mirela Holy smatra da je vladi, ako smatra da zakonske promjene trebaju ići u tom smjeru, ‘bolje da odmah predloži ukidanje kolektivnih ugovora i sindikata’. Protiv izmjena ZOR-a je i Silvano Hrelja, koji žali što su ‘sindikati rascjepkani, a poslodavci se ponašaju klijentelistički i očekuju od vlade uzjamnu pomoć’. Poziv Jadranke Kosor da se sindikalci vrate za pregovarački stol Hrelja tumači kao dokaz da je vlada ‘ponešto reterirala’.

HDZ-ovi zastupnici, međutim, odbacuju tumačenja o socijalnoj neosjetljivosti vlade i tvrde da je recesija jedini razlog predloženih izmjena ZOR-a. ‘Kao odgovorni ljudi, brzo ćemo se složiti da je stvarni razlog predloženih izmjena kriza u kojoj smo se našli kao država i kao društvo’, rekao je Emil Tomljanović. Podsjetio je da je premijerka Kosor pozvala sindikate na razgovor, a uvjeren je da će prijedlog izmjena ZOR-a u konačnici izgledati drugačije, odnosno da će se nakon nakon razgovora između vlade i sindikata uobličiti novi tekst. I Božica Šolić za sve krivi recesiju, a sindikate je pozvala na razgovore, jer, kako je kazala, ‘ulica nam neće donijeti ništa dobrog’. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene