Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RESTRUKTURIRANJE

Moguć štrajk? Sindikati protiv otkaza: ''Ovo nije restrukturiranje Holdinga, nego populističko smanjivanje broja ljudi''

Aktualno Galerija Izjave o otkazima u Holdingu Izjave o otkazima u Holdingu Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Rajković Tomislav Rajković Foto: DNEVNIK.hr Baldo Kovačević Baldo Kovačević Foto: DNEVNIK.hr +0 Stjepan Lisičak Galerija 1/4 >>
Nekoliko stotina ljudi u Zagrebačkom holdingu dobit će otkaze, a neki će biti raspodijeljeni na druga mjesta, sve u procesu restrukturiranja Holdinga. Pitanje kriterija jedna je od glavnih tema, a sindikati upozoravaju da je sve krivo postavljeno jer nije izrađena sistematizacija. Najavili su akcije i s konferencije za medije poručili da nijedan sporazum o otkazu njihov blagoslov neće dobiti.

U zagrebačkim gradskim poduzećima uslijedit će val otkaza slijedom restrukturiranja Zagrebačkog holdinga. Tko će, kako i temeljem kojih kriterija proći u tom procesu, pitanje je koje se povlači već tjednima, a u tijeku je proces formalnog savjetovanja Uprave Holdinga i sindikata, koji će potrajati nekoliko mjeseci.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel i predstavnici sindikata u Zagrebačkom holdingu održali su konferenciju za medije o postupku savjetovanja sa socijalnim partnerima vezanom za kolektivni višak radnika u Zagrebačkom holdingu i predloženom popisu od 544 radnika i radnica koje se planira otpustiti ili prebaciti na druga radna mjesta. Gradskoj vlasti kojoj, kako tvrde - žele pomoći, a ne odmoći, poslali su nekoliko jasnih poruka uz napomenu da oni nisu zaštitnici uhljeba.

''Svjesni smo činjenice da se o otkazima u Holidngu govori već godinama, činjenica je da se cijelo vrijeme govorilo najviše o gubicima, da su se prelijevali i da nitko za njih nije odgovarao. Što je na kraju cijele te priče? Da je došlo do smjene vlasti i da na nova gradska vlast predlaže otkaze'', podsjetio je Novosel i najavio da će biti sindikalnih akcija. 

''Nijedan od naših sindikata neće potpisati sporazum o otpuštanju radnika'', poručio je istaknuvši da nema nijednog prijedloga kako će u budućnosti funkcionirati Holding i riješiti dug od pet milijardi kuna: ''U javnost je puštena priča o uhljebima, netko za to treba odgovarati''.

''Sada je jedino činjenica da su oni zamislili da će dug riješiti tako da 12 grupa poslova, koje pretežno čine administrativni radnici, napraviti jednu grupu s određenim brojem zaposlenih koji mi ne znamo u ovom trenutku'', kazao je Novosel upozorivši da nisu dobili dokument o sistematizaciji niti vjeruje da on postoji. Stoga smatra: ''Dok ga ne bude, apsurdno je razgovarati o višku radnika''.

''Tražimo da Uprava preusmjeri savjetovanja umjesto kriterija o viškovima i da se počen razgovarat o poslovnim planovima, potrebnom broju radnih mjesta, stručnosti i odgovornosti, a tek onda iz toga može proizaći određeni višak radnika'', kazao je šef SSSH, koji je najavio da će sindikati zajednički djelovati u obrani radnih mjesta u ZG Hodlingu i da ta tvrtka postane primjer.

Hoće li biti štrajka, otvorena je mogućnost, a Novosel je poručio: ''Ovo nije restrukturiranje Holdinga, nego populističko smanjivanje broja ljudi''.

Podsjetimo, Koordinaciju SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga d.o.o. čine Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH), Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), Sindikat zaposlenih u poljoprovredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV), Sindikat trgovine Hrvatske (STH), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), te Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH).

''Smatramo da ovaj pristup rješavanju problema gubitka u poslovanju ne može biti razlog za otpuštanje radnika. Bez sveobuhvatne analize stvarnih problema, ne može se paušalno određivati broj radnika i koji je potencijalni višak. Mi iz dokumenata nismo iščitali mogućnost uštede na nekim drugim troškovima'', kazao je Baldo Kovačević, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH)

''Poručujem našim članovima i radnicima da ćemo poduzeti sve pravne mjere, da se ne moraju brinuti za radna mjesta, i da ćemo poduzeti sve akcije koje budu potrebne'', kazao je i istaknuo: ''Neprimjereno je da pred blagdansko vrijeme ovi radnici koji su se iščitali u tome da to dožive ... sigurno se to odrazilo i na njihove obitelji i na njihov rad''.

''Holding nije imenovao ni voditelje pojedinih podružnica. Mi smo tražili da se razgovara po svakoj podružnici - što je višak, a što manjak. Tražili smo da se napravi sistematizacija radnih mjesta. Mi smo se očitovali na vrijeme. Holding je samo rekao - to je višak i slijedi otkaz. Nisu napravili razvojni program Holdinga'', upozorio je Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH).

''Sindikati nisu zaštitnici uhljeba i ne podržavaju zapošljavanje uhljeba. Mi nismo ti koji sprečavaju da se riješi pitanje takvih zaposlenika, kako u Holdingu tako i na državnom nivou'', naglasio je Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH), dodavši da su ''neki ispali kolateralne žrtve, a otkazi neće utjecati na financijsko stanje''.

I on je kao ključan problem istaknu da nisu napravljene analize o radnicima: ''U Vodovodu se otpuštaju radnici koji nisu administracija, npr. mjesto čistačice, upola ih se smanjuje, trenutno ne stižu obavljati svoj posao, sad se još dodatno smanjuje. Imamo i skladištare bez kojih sustav ne može funkcionirati jer oni rade 24 sata. Zaštitari, oni po posebnom propisu moraju štititi objekte od javnog interesa. Tko će to obavljati ako oni dobiju otkaz?''

''Okrenite guvernal u suprotnom smjeru, vratite se na početak, a to je da treba sjesti sa sindikatima. Nekad treba napraviti korak unazad da bi mogao napraviti dva koraka unapijed, a sve u cilju građana Zagreba i radnika Grada Zagreba'', poručio je Rajković.

''Nemamo mogućnost utvrditi postoji li višak radnika bez sistematizacije. Dok mi pričamo o kolektivnom višku 544 djelatnika u pojedinim podružnicama, u operativi radnika nedostaje. Otkazi neće riješiti nakaradno zapošljavanje koje se šutke događalo godinama'', upozorio je Denis Paradiš, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna reakcija na petekovu objavu Zagrebački holding: "Uprava ne namjerava otpustiti osobe iz zaštićenih skupina"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GRADONAČELNIK ZAGREBA Tomašević o otkazima u Holdingu: "Bilo kakvo restrukturiranje mora ići uz jasno definirane kriterije"

Sindikati su kao ključnu stvar istaknuli da je potrebno izraditi poslovni plan Holdinga i utvrditi broj izvršitelja za svako radno mjesto: ''Ako vi nemate takav plan, idete kao guske u magli. Mi upravi Holdinga želimo pomoći, a ne odmoći''.

Istaknuli su i da ne žele da građani plaćaju skupe komunalije.

Hoće li se otkazi dijeliti po političkom ili nekom drugom ključu, pitanje je na koje je gradonačelnik Tomislav Tomašević krajem godine odgovorio istaknuvši da restrukturiranje u Holdingu mora ići uz jasno definirane kriterije.

''Riječ je o procesu koji je započeo na neki način još u studenom. Tada su se pojavile prve informacije o određenom višku radnika i radnica u Zagrebačkom holdingu na razini cijele grupe. Radi se o tome da je prvenstveno taj višak u administraciji. Što se tiče savjetovanja, ono je započelo i formalno i traje neko vrijeme. U tom savjetovanju će se jasnije definirati broj i kriteriji po kojima će se utvrđivati višak. Sva radna mjesta koja će se utvrditi kao višak u administraciji - ljudima će biti ponuđeno da odu na radna mjesta gdje je utvrđen manjak, a to je prvenstveno na operativnim poslovima", rekao je Tomašević.

Upitan je li moguće da se nekome tko je bio na rukovodećoj poziciji ponudi posao smetlara, gradonačelnik je odgovorio potvrdno i objasnio da će oni koji ne prihvate te pozicije otići s otpremninama što je u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene