Zgrada Zagrebačkog holdinga
Zgrada Zagrebačkog holdinga Foto: Davorin Visnjic/Pixsell/Pixsell

Iz Zagrebačkog holdinga u srijedu su opovrgnuli optužbe da se kroz program zbrinjavanja viška radnika žele otpustiti neke osobe iz zaštićenih skupina ustvrdivši da se proces restrukturiranja provodi u skladu sa zakonom, a Uprava ne namjerava otpustiti takve osobe.


Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek na svom je Facebooku nazvao "sramotom i skandalom" plan otpuštanja u Zagrebačkom holdingu ustvrdivši da Uprava "namjerava otpustiti i trudnice, rodilje i osobe koje skrbe za djecu s teškoćama".

Vezani članci Miroslav Ljubić, vozač zagrebačke Čistoće Kada će s ulica nestati smeće? Radnik Čistoće otkrio i što su o Tomaševićevu čišćenju grada rekli kolege Marina Matijević i Martina Bolšec Oblak - 2 Bliži se datum kada bi u Zagrebu trebalo zaživjeti razvrstavanje otpada: Glavna tema ovih dana - što ide u koju kantu

Iz Holdinga odgovaraju da se radi o netočnim i nepotpunim interpretacijama provedbe programa zbrinjavanja viška radnika u Grupi Zagrebački holding.

"Želimo naglasiti da se proces restrukturiranja provodi u skladu sa Zakonom o radu, a otpuštanje osoba iz zaštićenih skupina nije namjera Uprave jer bi se to protivilo osnovnim načelima i vrijednostima Uprave i Skupštine Holdinga, a nije moguće ni prema Zakonu o radu", navode u priopćenju.

To znači da trudnice, kao i radnice koje koriste rodiljni, roditeljski ili posvojiteljski dopust, ili rade na pola radnog vremena radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, kao ni osobe iz drugih zaštićenih socijalnih kategorija, poput osoba s invaliditetom, neće i ne mogu biti otpuštene, poručuju iz Holdinga.

Objašnjavaju kako je suglasnost sindikata zatražena u skladu s odredbama Zakona o radu za uvrštavanje u program zbrinjavanja, jer su i te kategorije radnika identificirane da rade na radnim mjestima u administraciji koja je obuhvaćena procesom restrukturiranja. Zato ih se nužno mora navesti u dokumentu kao zakonom zaštićene skupine, a ne za otkazivanje ugovora o radu.

"Savjetovanje o namjeravanoj odluci o kolektivnom višku radnika provodi se na način utvrđen Zakonom o radu, koji regulira postupak savjetovanja prije donošenja odluke važne za položaj radnika (čl. 150) te koji regulira kolektivni višak radnika (čl. 127.)", kaže se u priopćenju.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju