Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tužni i razočarani

Najdugovječniji štrajk hrvatskog obrazovanja: Pripreme za prosvjed u punom jeku, što prosvjetari pripremaju za ponedjeljak?

Sve više sindikata, njih 54, podržava prosvjed prosvjetara u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića. Povećava se i broj sindikalnih autobusa koji dovoze članstvo, a premijer tvrdi da iza svega stoji - oporba.

"Gaudeamus igitur" zapjevat će se na glavnom zagrebačkom trgu u ponedjeljak. Poziv na prosvjed sindikalisti su u petak navečer poslali i s pozornice uz Dubiozu kolektiv.

Pročitajte i ovo Prosvjed Slovenaca i Hrvata - 4 protive se centru za migrante Hrvati se pridružili prosvjedu u Sloveniji: "Nitko nas nije ništa pitao" Prosvjed u Slovačkoj zbog vladine politike prema Rusiji Jačanje veza s Rusijom Slovaci izašli na ulice, bijesni na premijera: "Akcije Vlade prelaze sve granice!"

Raspored prosvjeda još se slaže, no poznati su neki govornici, a premijer Andrej Plenković kaže da je novo Vladino rješenje takvo "da bi se trebalo raditi odmah idući tjedan".

Premijeru na početku nije bilo jasno zašto učitelji štrajkaju, jer kaže, njegova Vlada podiže plaće. Nakon mjesec i pol dana mu je jasno tko stoji iza teme o koeficijentima.

"Ne možemo dva puta gledati kako demagozi iz SDP-a potpisuju, dosta je ovo je čisto orkestirirani, lijepo osmišljeni pokušaj pred predsjedničke izbore", rekao je Plenković.

Brzo je stigao i odgovor iz SDP-a.

"Hvala vam na ovome što danas uče, da se za svoja prava treba boriti do kraja i da nema kompromisa", kazala je Biljana Gaća. Šef SDP-a Davor Bernardić pak kaže da na prosvjed neće doći baš zato da ga ne bi politizirao.

Za koeficijente se otvoreno zalagala ministrica Blaženka Divjak. Koja je prije tri dana poručila da ne želi sudjelovati u igrama moći premijera i sindikata. A ima premijer i poruku za nju.

"Svaki je ministar odgovoran za stanje u svom resoru, pa i ministrica da smo se dovelu u ovu situaciju. Je li njena pozicija upitna? To ćemo razgovarati kasnije", kaže premijer.

Premijera su transparentom bocnuli i profesori 16. gimnazije, koju je Plenković pohađao. Na to ih je potaknuo premijerov posjet školi prije godinu dana.

"Tada je rekao znakovitu poruku da je većinu dobrih stvari naučio upravo u ovoj školi. Mi bi ga sada željeli zamoliti da tu svoju poruku i očitu svjesnost važnosti obrazovanja pretoči u djelo", kaže Jadranka Tuška, sindikalna predstavnica u 16. gimnaziji.

Transparent imaju i bivši profesori ministra Aladrovića - pozivaju ga da se vrati u rodnu Požegu.

"Kroz njega su prikazali tugu i razočaranje s obzirom na to da je bio naš učenik mislili su da su ostavili trag na njega međutim iz nekakvih izjava, ne samo njega nego i ostalih političara, ali to se ne vidi", kaže Magdalena Srdarević, sindikalna povjerenica iz gimnazije Požega. Pa prosvjetari ne odustaju još od 10. listopada.

U arhivu Nacionalne i sveučilišne knjižnice uvjerili smo se da je ovo najdugovječniji štrajk hrvatskog obrazovanja. Oko tri tjedna učitelji su se borili za veće plaće prije 25 godina.

Do kad školska godina bez svih školskih zvona - pitali su se novinari Vjesnika 1994. kada je štrajk u obrazovanju trajao tri tjedna. Školska godina tada je počela štrajkom, situacija je bila slična kao i sada, vlada je rekla da učiteljima neće platiti dane provedene u štrajku, a učitelji su željeli povisiti koeficijente. No tada su neki sindikalni vođe čak i štrajkali glađu.

Radikalan potez povukao je ministar Pugelnik, 1998. godine. Vlada je te godine dekretom skratila školsku godinu u lipnju. U 2020. pak sve je realnija opcija njezinog produljenja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene