Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja kritizira odluku Rektorskog zbora kojom se definiraju novi uvjeti u pogledu nastavnog i stručnog rada za izbor u znanstveno-nastavna zvanja na fakultetima.


Sindikati smatraju da se novi uvjeti donose na netransparentan način te kako onemogućuju napredovanje velikoj većini nastavnika, ali omogućuju povlaštenoj većini. Uvjeti pogoduju onima koji su ionako već izabrani u najviša znanja.

Vezani članci Vilim Ribić na prosvjedu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Sindikalist Ribić objasnio razliku između Vladine ponude i rasta koeficijenata, poznato i koliko će to stajati Vilim Ribić, Andrej Plenković (Foto: B. Filić, I. Kralj/Pixsell) Vilim Ribić o detaljima maratonskog sastanka s Vladom: "Prijetili smo prekidom pregovora ako se Plenković ne pojavi!"

Posebno su sporni uvjeti koji idu na štetu mladih znanstvenika, ali dugoročno vode i prema „srozavanju“ nastavnog i stručnog rada u korist umrežavanja i jačanja političkog utjecaja.

Sindikati smatraju kako oni nikako ne bi trebali biti kriteriji koje je nužno zadovoljiti, već eventualno kriteriji koji mogu zamijeniti neke od kriterija iz korpusa znanstvenog i nastavnog rada.

Poručuju kako su novi uvjeti Rektorskog zbora šteta za sustav i nastavnike.

"Jedino nam ostaje ufanje i nada da će izbor nove ministrice što god mislili o ovom preslagivanju kao građani, birači i javnost, ali doista znanstveni sustav visi o niti neodgovornog djelovanja njegovih čelnih ljudi", kazao je Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća.