Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTRAJK SE NASTAVLJA!

Ostojić: Prijavio sam dvoje anesteziologa jer su odbili operirati 5-godišnje blizance

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se štrajk liječnika i medicinskih sestara.

Nakon što ni danas, četvrti dan štrajka, sindikalni čelnici Ivica Babić i Anica Prašnjak nisu postigli dogovor s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem i približili stajališta za nastavak pregovora o novom kolektivnom ugovoru štrajk medicinskog osoblja se nastavlja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traje već osmi dan Ivica Babić: Štrajk bi se mogao proširiti i na primarnu razinu Slika nije dostupna Nezadovoljni manjim plaćama Medicinske sestre i tehničari najavili ŠTRAJK

Tema današnjeg sastanka ponovno nije bio sadržaj kolektivnog ugovora već navodni pritisci na štrajkaše, a posebno na predsjednika liječničkog sindikata Ivicu Babića, rekli su sindikalni čelnici novinarima nakon sastanka.

'Ključni uvjet za iznalaženje strategije izlaska iz sadašnje situacije je pitanje tko, na koji način i u čiji interes je difamirao mene kao predsjednika sindikata i štrajkaškog odbora', poručio je Babić.

>> ŠTRAJKAŠI izašli pred bolnice pokazati koliko ih ima!

Ostojić: Utvrditi odgovorne za navodne pritiske na štrajkaše

Učinit ću sve što je u mojoj moći kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za navodne pritiske na štrajkaše u bolnicama, poručio je ministar zdravlja Rajko Ostojić nakon sastanka s čelnicima sindikata liječnika i medicinskih sestara, na kojemu je ponovno upozoren na pritiske kojima su izvrgnuti štrajkaši, posebno predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić.

Ministar je nakon sastanka rekao novinarima kako ne može govoriti o konkretnim slučajevima, ali da Ministarstvo na sve dojave odmah reagira i prosljeđuje ih Državnom inspektoratu. Inspektori su već obišli desetak bolnica, a inspektorat je neovisno tijelo koje će donijeti pravorijek, kazao je ministar.

Ponovio je da mu je cilj što prije obnoviti socijalni dijalog i pregovore kako bi se što prije sklopio novi kolektivni ugovor s primjenom za cijeli rujan, kako bi svi liječnici i sestre za rujan dobili primjereno plaćena dežurstva i pripravnosti. Uvjeren je da je to još uvijek moguće postići za sedam do deset dana, odnosno prije isteka sadašnjeg privremenog kolektivnog ugovora.

Ostojić je izrazio zadovoljstvo što tijekom prvih dana štrajka nije bilo značajnijih incidentnih situacija. Potvrdio je međutim da su jučer u jednoj zagrebačkoj bolnici anesteziolozi odbili sudjelovati u operaciji dvoje petogodišnjih blizanaca, o čemu je, kaže, izvijestio sve nadležne, uključujući pučku pravobraniteljicu.

'To neću tolerirati. Štrajk je legitimno pravo, ali se zna koje se stvari moraju napraviti', poručio je ministar.

Predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika Ivica Babić nakon sastanka je rekao novinarima kako traži da se utvrdi tko njega, kao organizatora štrajka, difamira, te traži odgovornost onih koji su kamerom snimali liječnike virovitičke bolnice tijekom jučerašnje prosvjedne akcije '5 do 12'.

Upitan hoće li se sutra ponovno sastajati s Ostojićem, odgovorio je da to ovisi o ministru, a da je osobno za to spreman u svako doba, kada budu sankcionirani odgovorni 'za nenormalne uvjete u kojima se odvija štrajk'.

Tek nakon toga spreman je, kaže, razgovarati o sadržaju spora, a do tada štrajk u bolnicama se nastavlja.
(Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene