Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slika govori više od riječi

FOTO ŠTRAJKAŠI izašli pred bolnice pokazati koliko ih ima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati odgovorili ministru na 'manipulacije' brojkama štrajkaša.

Današnjom akcijom okupljanja liječnika i medicinskih sestara pred bolnicama, nazvanom "5 do 12", pokazali smo koliki su stvarni razmjeri štrajka u bolnicama i otkloniti manipulacije odazivom, nakon čega konačno treba početi pregovore, poručio je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

"Akcijom ćemo otkloniti spinove Ministarstva zdravlja koje iznosi podatke o odazivu u 74 bolnice, a štrajk je pokrenut u njih 57. Naravno da u 17 bolnica nitko ne štrajka jer tamo štrajk nije ni pokrenut, a u podacima ih uzimaju u obzir i time smanjuju postotak odaziva", rekao je Babić na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Radnici Luke Zadar u štrajku - 1 štrajk do daljnjega Radnici Luke Zadar u očaju: "Da nisam kod roditelja, ne bih preživio mjesec" Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja

"Vikend je vrijeme kada trebamo rješavati probleme, jer u protivnom ćemo razmisliti o proširenju štrajka na ustanove u kojima smo ga najavili, a dosad nismo pokrenuli", rekao je Babić pred nekoliko stotina liječnika i medicinskih sestara koji su se okupili na platou ispred Kliničke bolnice (KB) Dubrava.

Sindikati su organizirali akciju kako bi prekinuli manipulacije brojkama o tome koliko liječnika i sestara sudjeluje u štrajku, za što optužuju Ministarstvo zdravlja koje, tvrde, umanjuje broj štrajkaša.

>>'U 'pet do dvanaest' pokazat ćemo koliko nas štrajka!'

Predsjednica štrajkaškog odbora u KB-u Dubrava Ljiljana Lovrić poručila je ministru Ostojiću da su se okupili kako bi demantirali njegove tvrdnje da u Dubravi štrajka samo 40 liječnika i 18 sestara. "Žao mi je što niste ovdje da vidite da se ispred bolnice okupilo 400-tinjak liječnika i medicinskih sestara", rekla je Lovrić.

Ispred varaždinske Opće bolnice okupila se većina od petstotinjak medicinskih sestara koje štrajkaju, a predsjednica njihova sindikata Vlasta Vuković Hoić ocijenila je kako je štrajk pokazao da u hrvatskim bolnicama ima premalo sestara.

Popis minimalnog broja izvršitelja poslova koji se ne smiju prekidati tijekom štrajka pokazuje da je broj medicinskih sestara u bolnicama premali, jer je broj izvršitelja gotovo identičan broju ukupnog osoblja, kaže Vuković Hoić.

Nakon današnje akcije i Vuković Hoić očekuje skori službeni poziv iz Ministarstva na nastavak pregovora.

>>Sindikati uoči štrajka: Izloženi smo neviđenim pritiscima i prijetnjama

U pet minuta do 12 sati pred zagrebačkom Klinikom za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" okupilo se 70-tak medicinskih sestara i liječnika koji su zajedno poručili ministru da je "dosta smanjivanja plaća i rušenja dostojanstva zdravstvenih djelatnika".

"Dosta je degradiranja zdravstvenih radnika, njihovih prava iz kolektivnih ugovora, smanjivanja plaća i rušenja dostojanstva", poručila je predsjednica Glavnog vijeća Sindikata medicinskih sestara Ankica Prašnjak koja je optužila Ostojića i ravnatelja KBC-a Zagreb Zlatka Giljevića da su zabranili okupljanje pred najvećom hrvatskom bolnicom.

"Boje se slike. S brojkama se može manipulirati, a sa slikom ne", rekla je Prašnjak i ponovno napala Ministarstvo i ravnatelje nekih bolnica da liječnicima i sestrama prijete otkazima i oduzimanjem plaće za sate provedene u štrajku.

Liječnici i sestre odrađuju minimum poslova koje su dogovorili s Ministarstvom pa nije u redu da se tako odnose prema njima, poručila je Prašnjak dodavši kako ih podržavaju međunarodne udruge sindikata javnih službi, što je potkrijepila lecima "No cuts in public spanding".

Više od 350 liječnika i medicinskih sestara splitskog KBC-a okupilo se pred bolnicom, te ministru gromoglasno poslalo "pozdrav" iz Splita nakon čega je uslijedio pljesak ne samo zdravstvenih djelatnika već i pacijenata koji su se u tom trenutku zatekli pred glavnim ulazom.

>>FOTO Evo u kojim su bolnicama SVI u štrajku!

Povjerenik Sindikata liječnika Božo Bota rekao je novinarima da Ostojić s njima uopće ne razgovara već "samo po televiziji priča da hoće razgovarati".

On ni jednog trenutka nije stvarno sjeo s nama za stol i počeo pregovarati. A mi ćemo svakoga dana na pet minuta izlaziti pred bolnicu sve dok ministar ne počne pregovarati, poručio je Bota.

Predsjednica podružnice Sindikata medicinskih sestara u splitskom KBC-u Silvana Ganza požalila se da Uprava traži od svakog pojedinačno da se izjasni je li u štrajku ili ne, što je nezakonito. "Drago nam je što su pacijenti prepoznali našu borbu, pa ne dolaze u većem broju u bolnice", rekla je.

Ispred glavne zgrade riječkog KBC-a u središtu grada okupilo se oko 150 liječnika i medicinskih sestara, dok se dio štrajkača okupio na KBC-ovu lokalitetu Sušak, kao i kod dječje bolnice na Kantridi.

>>'Liječnici nisu plaćeni kako bi trebali biti i trebaju štrajkati!'

Povjerenik Hrvatskog liječničkog sindikata u riječkoj bolnici Igor Barković izrazio je zadovoljstvo odazivom, koji pokazuje da je broj štrajkača veći nego što tvrdi Ravnateljstvo bolnice.

Štrajku su se danas priključili članovi Nezavisnog sindikata medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu, a protiv štrajka se već ranije izjasnio Sindikat zdravstva Hrvatske koji smatra da je važeći kolektivni ugovor odličan.

U krugu osječkog KBC-a ispred zgrade Ravnateljstva okupilo se 500-tinjak liječnika, medicinskih sestara i tehničara, a predsjednica štrajkačkog odbora Leticija Drndić Antolić istaknula je kako toliki broj zdravstvenih djelatnika pokazuje da su netočni podaci Uprave kako je u štrajku tek 20 djelatnika, a od toga 12 spremačica.

Mi smo u štrajku, ali radimo jer nijedan pacijent ne smije biti ugrožen, rekla je Drndić Antolić dodavši kako će se štrajkači nastaviti okupljati svakoga dana, a ne isključuju ni mogućnost izlaska na ulice.

U Osijeku štrajka 80 posto liječnika, a na nekim odjelima poput anesteziologije 95 posto, te ginekologije čak sto posto liječnika, ustvrdila je.

Na upit odražava li se štrajk ipak na brigu za pacijente, Drndić Antolić je odgovorila da "zasad ne, ali ako potraje zasigurno će liste čekanja, koje su i sada katastrofalne, biti još duže".

U bolničkoj biblioteci karlovačke Opće bolnice okupilo se danas 70-tak liječnika i sestara prve smjene da pokažu kako štrajka između 60 i 70 posto njih, a ne oko 19 posto, kako to prikazuje Ministarstvo zdravlja, rečeno je na skupu.

>>ŠTRAJK!

Samija Ropar poručila je u ime liječnika da oni odrade i šezdesetak posto svojih obveza, a s odbijanjem odrađivanja posla koji nije hitan sustav je uzdrman.

Pacijenti nas do sada podržavaju, pa se nadamo da će i oni početi stiskati Vladu da konačno riješi potpisivanje suspendiranog kolektivnog ugovora, kazala je Ropar.

Govoreći o potrebi cjelovite reforme zdravstva, rekla je da osim inspektora Državnog inspektorata, koji provjeravaju navodno kršenje zakona u 16 bolnica, hrvatskim bolnicama kruže i francuski konzultanti, pa će i oni vidjeti da bi se uz poštivanje europskih standarda u zdravstvu u pola hrvatskih bolnica trebao "staviti ključ u bravu".

Jelena Kranjčević iz sestrinskog sindikata rekla je da u Hrvatskoj nedostaje 12.000 medicinskih sestara, pa i u karlovačkoj bolnici sestre rade krajnjim snagama, u smjenama po 12 sati bez slobodnih dana.

Ministarstvo zdravlja priopćenjem je poslalo 'svoje' brojke. ''Od ukupno 34.170 radnika koji su radili u četvrtak 19. rujna 2013. godine u 74 zdravstvene ustanove, obveze iz ugovora o radu ispunjavalo je 86% radnika. U skladu s tim, pozivu sindikata na štrajk odazvalo se 14% zaposlenih, pokazuju podaci ministarstva prema kojima u protekla 24 sata posao sukladno ugovoru o radu nije obavljalo 19% liječnika i 18% medicinskih sestara'', stoji u priopćenju. (Hina/Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene