Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOGOVORILI SE S UPRAVOM

SINDIKATI HŽ-a ODUSTALI OD ŠTRAJKA Potpisan novi kolektivni ugovor u HŽ Infrastrukturi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić ustvrdio je da su sindikati uspjeli očuvati većinu prava radnika, a plaće se neće smanjivati, čime se osiguralo normalno poslovanje i socijalni mir.

Čelnici triju sindikata HŽ-a u ponedjeljak su izvijestili da odustaju od najavljenih prosvjeda i štrajka jer je nakon dogovora s Upravom potpisan kolektivni ugovor kojim je sačuvana većina prava radnika HŽ Infrastrukture.

Pročitajte i ovo Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar" Sindikati - 3 "Poruka Vlade je da im nismo važni" U ponoć istječe rok! Učiteljica Gordana o koeficijentima: "Radim 42 godine, a u mirovinu ću otići kao najslabije plaćena među svim državnim i javnim službama"

Predstavnici Sindikata željezničara Hrvatske, Sindikata infrastrukture i Sindikata hrvatskih željezničara objavili su na konferenciji za novinare da je novi KU potpisan na tri godine, a njime je izbjegnuta namjera poslodavca da smanji dodatak na staž s 0,5 na 0,25 posto po godini staža, te dodatke za otežane uvjete rada za oko 40 posto.

Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić ustvrdio je da su sindikati uspjeli očuvati većinu prava radnika, a plaće se neće smanjivati, čime se osiguralo normalno poslovanje i socijalni mir.

Ipak, nekih pogodnosti su se morali odreći pa radnici gube božićnicu, regres i dva dana godišnjeg odmora, te se drugačije regulira naknada za prijevoz.

Maršić je podsjetio da su sindikati najavili prosvjedne akcije i štrajk nakon što je Uprava najavila izmjene KU-a kojim bi se radnicima HŽ Infrastrukture smanjila prava za oko 35 posto, što bi najviše pogodilo starije radnike, ljudi koji rade u smjenama, za blagdane i sl.

Čelnik Sindikata infrastrukture Slavko Proleta rekao je da snižavanje plaća i uskraćivanje osnovnih dodataka nije dobar način restrukturiranja, jer se time probleme želi riješiti "preko leđa radnika".

Sindikalni čelnici upozorili su da su do lošeg stanja na HŽ-u doveli nekvalitetna strategija prometnog razvitka, loši zakoni i političko kadroviranje. Rješenje vide u davanju prednosti željeznicama pred ostalim vidovima kopnenog prijevoza, jer su ekonomski, ekološki i energetski isplativije.

Predstavnici triju HŽ-ovih sindikata također su potpisali sporazum o zajedničkom nastupu i zaštiti prava svojih članova sa sindikatima koji djeluju u Zagrebačkom holdingu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene