Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Osudili usporedbu sa SS-om

Sindikat policije komentirao događanja u noćnom klubu u Zagrebu: "Tijekom racije nije dozvoljen odlazak na zahod"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat policije u utorak je oštro osudio uspoređivanje hrvatskih policajaca sa zloglasnim SS-om, što su u svojim medijskim istupima iznijele osobe nezadovoljne policijskim postupanjem prilikom nedavne racije u noćnom klubu u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici.

Prema pisanju medija, raciji u noćnom klubu Funk u Tkalčićevoj ulici u noći na nedjelju nazočio je glazbenik i skladatelj Mak Murtić, inače unuk slikara Ede Murtića, koji je na društvenim mrežama opisao "nasilnu policijsku raciju".

Pročitajte i ovo Ilustracija Iz 2022. Razriješen slučaj nestanka: Dvojac ubio vlasnika poslovnog prostora u Dubrovniku s jasnim ciljem Ilustracija Izvijestio DORH 63-godišnjak zvao policiju i prijetio hrvatskim političarima: Smješten je na psihijatriju

Murtić tvrdi da je zajedno s Reneom Rehakom i njegovim ocem Andrejem Rehakom te jednom prolaznicom završio u pritvoru nakon što je otišao na WC, a da pritom nije znao da je za to trebao pitati. ''Jedna prolaznica je reagirala i nju su nasilno priveli samo zbog reakcije "Što to radite pobogu?!?". Uglavnom, ne smijemo dopustiti da ovakvo SS-ovsko nasilje zavlada. Nismo stoka i za ovo (ne) plaćamo poreze'', napisao je Murtić.

Objavom na društvenim mrežama na raciju je reagirao i Andrej Rehak koji je ustvrdio da su policajci ''u kornjača oklopima i u punoj ratnoj spremi vukli i maltretirali mladu djevojku koja se u šoku otimala ne znajući što joj se zapravo događa''. Pritom je dodao kako mu je jedan policajac tijekom saslušanja kazao kako ''mora biti sretan što živimo u demokraciji, jer bi ih, da žive u Srednjem vijeku, oni spalili''.

Sindikat: Reakcijama nedostaje vjerodostojnosti

''Upozoravamo kako burnim reakcijama i prepričavanjima spornog događaja na društvenim mrežama nedostaje vjerodostojnosti. Prema osobama koje su sprovedene u policijsku postaju primijenjene su mjere kakve se primjenjuju prema svakome tko se ogluši na naloge policajaca tijekom provođenja racije te se fizički odupire policijskom postupanju. Policija se pritom ne smije obazirati na to jesu li osobe koje protupravno postupaju sinovi ili unuci neke javno poznate i društveno ugledne osobe'', stoji u priopćenju policijskog sindikata.

Iz Sindikata policije podsjećaju kako tijekom racije nije dozvoljeno slobodno kretanje bez dopuštenja policije ''pa naravno niti odlazak na zahod''. Tim odlaskom, dodaje sindikat, moguće je bijeg, odbacivanje zabranjenih predmeta ili priprema i vađenje oružja. Također, pojašnjavaju, osobe ne mogu same odlučiti kada je po njihovom mišljenju primjereno pokušati spriječiti policiju u postupanju jer je takvo ponašanje ''uvod u anarhiju''.

Sindikat policije ističe kako je postupak djevojke, koja je odlučila umiješati u postupanje pred ugostiteljskim objektom, ''sve samo ne primjeren i miroljubiv''. ''Djevojka je samovoljno fizički napala policajce u postupanju te je stoga zakonski dopuštenim mjerama svladana i sprovedena u postaju'', tvrde u sindikatu.

''Očito je došlo do nepoštivanja naloga policije od strane više osoba koje su se još i fizički suprotstavile policiji i napale policajce. Takvo ponašanje nije normalno i ne zaslužuje opravdanje ili odobravanje, već osudu. S druge strane, policija nije navedeno provela bez nanošenja ozljeda, a subjektivni dojam koji su stekle osobe prema kojima se postupalo doista ne bi trebao biti predmet javne rasprave, već sudskog postupka i njihove obrane u istom'', stoji u priopćenju.

Policija djelovala na zahtjev druge državne institucije

U Sindikatu policije zaključuju kako je policija u ovom slučaju, kao i drugima koji se ovih dana spominju u medijima, djelovala na zahtjev druge državne institucije te kako je dužna osigurati potporu Poreznoj upravi, sudovima i drugim institucijama u slučajevima kad one to zatraže.

''Uvjereni smo da će policajci, kao i u ovom slučaju, svoj posao nastaviti obavljati savjesno i u skladu sa zakonima, štiteći prava, slobode i živote svih građana'', zaključuje Sindikat policije.

Zagrebačka policija je u ponedjeljak priopćila kako prema prikupljenim informacijama i pregledom dostupne dokumentacije nisu utvrđeni propusti u postupanju policajaca.

''Nad tri osobe, dvojicom muškaraca od 19 i 53 godine, te jednom ženskom osobom (30) upotrebljena su sredstva prisile zbog odbijanja postupanja po naredbi policijskog službenika, svladavanja otpora i sprječavanja bijega nakon čega su i dovedeni u službene prostorije gdje im je ponuđena i pružena liječnička pomoć. Liječnik koji ih je pregledao utvrdio je da nemaju vanjskih ozljeda, te se nitko od njih nije žalio na bolove, dok je za ogrebotinu na laktu kod jednog od njih utvrđeno da je starijeg postanka", stoji u policijskom priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene